Validebağ Korusu, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda yer almakta olan Üsküdar ilçesi üzerinde yer almaktadır. Birinci derece doğal ve tarihi sit alanı olarak bilinen bu koru aynı zamanda Adile Sultan Korusu olarak da bilinmektedir. 354.000 metrekarelik bir alana sahip olan Validebağ Korusu, Kadıköy’e bağlı Koşuyolu semti ile Üsküdar’a bağlı Altunizade semtinin kesiştiği bölümde yer almaktadır.
Validebağ Korusu Nerede?
200 sene kadar önce Osmanlı Devleti’nde 3. Selim padişah olduğu sıralarda annesi Mihrişah Valide Sultan adına, Çamlıca’nın eteklerinde bir köşk inşa ettirmiştir. Bu yapı ilerleyen yıllarda Abdülmecid tarafından annesi Valide Sultan’a hediye edilmiştir. Hediyenin sahibi olan Bezmiâlem Valide Sultan ise bu bölgeye hem yurt dışından hem de yurt içinden birçok farklı bitki türü getirerek, araziyi bir botanik bahçesine dönüştürmüştür. Valide Sultan vefat ettikten sonra, koru tamamı ile Altunizade Ailesi’nin mülkiyetine geçmiştir. Altunizade İsmail Zühtü Paşa, 1860 senesinde bu koru içerisinde bir köşk inşa ettirmiş ve sonrasında köşkü de Abdulaziz’e hediye etmiştir.
Günümüzde Adile Sultan Kasrı olarak bilinmekte olan bu yapı ve yapılar, huzurevi, kültür merkezi ve öğretmenevi olarak kullanılmaktadır. Validebağ korusu içerisinde; yaşları 15 ile 400 arasında değişmekte olan 40 farklı türden ağaç ve bitki bulunmaktadır. Ayrıca yine koru içerisinde 100’den fazla kuş türü, birçok farklı böcek türü, sürüngen hayvanlar, kaplumbağa, kirpi, sincap ve türevi birçok hayvan bulunmaktadır. Ayrıca Rıfat Ilgaz tarafından yazılan Hababam Sınıfı isimli eser, bu koru içerisinde çekilmiştir.
Validebağ Korusu’na Nasıl Gidilir?
Validebağ Korusu’na özel araçlarınız ile gelmeniz mümkün olurken aynı zamanda toplu taşıma ile de bu Koruya kolay bir şekilde gelebilirsiniz. Kadıköy’den kalkan otobüsler bölgeye gelirken aynı zamanda Avrupa Yakasından gelecekler ise metrobüs ile Anadolu Yakası’na gelip buradan aktarma yapabilirler. Eminönü ve Beşiktaş ilçelerinden kalkacak olan vapurlar da yine Koruya çok yakın bir konumda sizleri bırakacaktır, sonrasında ufak bir yürüyüş ile buraya ulaşmanız mümkün olmaktadır.
Otobüs: 16F, 34AS, 34G,
Tren:
Marmaray (Ataköy – Pendik)
Marmaray (Halkalı – Gebze)
Minibüs / Dolmuş: C-57, C-76
Validebağ Korusu Google Harita KonumuValidebağ Korusu Ziyaret Saatleri Nelerdir?
Validebağ Korusunun ziyaret saatleri, ziyaret edilecek alanlara göre değişkenlik göstermektedir. Hababam Sınıfı’nın çekildiği yerleri gezmek isteyenler için ziyaret saatleri 09:00-17:00 arasında olurken, piknik alanları ve açık alanları ziyaret edecek olan kişiler için ziyaret saatleri ise sabah 09:00 ile akşam 22:00 saatleri arasındadır. Ayrıca mekanda yer alan restoranın hizmetleri ise saat 23:00’a kadar devam etmektedir.
Validebağ Korusu Güncel Giriş Ücreti Nedir?
Validebağ Korusunu gezmek İstanbul’da yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden birisidir. Burada hem kahvaltı yaparken hem de eşsiz doğa manzarasında saatlerce zaman geçirebilirsiniz. Koruya girebilmeniz için ödemeniz gereken ekstra bir giriş ücreti bulunmamaktadır. Buna ilave olarak Hababam Sınıfı’nın çekildiği bölüme de ücretsiz bir şekilde girmeniz mümkün olmaktadır. Sadece bu yapıda düğün çekimleri yapmak ücrete tabii olarak bilinmekte bu işlemin ücreti de ortalama olarak 500 Türk Lirası civarında olmaktadır.
Validebağ Korusu’nda Kahvaltı İçeriği Ve Fiyatı Nedir?
Validebağ Korusu içerisinde bulunmakta olan Adile Sultan Kasrı içerisinde oldukça güzel bir kahvaltı sizleri bekliyor. Hafta sonları fazlaca kalabalık olan Koru, hafta içleri çok daha huzurlu oluyor. Ayrıca hafta sonları açık büfe kahvaltı hizmeti de sizlere sunulmaktadır. Açık büfe kahvaltı ve serme kahvaltı imkanları haricinde menemen, omlet, tost gibi ekstra siparişleri de vererek kahvaltınızı zenginleştirmeniz mümkün olabilmektedir. İnternet üzerinden erişmiş olduğumuz bazı güncel fiyatlar ise;
Açık büfe kahvaltı: 50 Türk Lirası
Kahvaltı Tabağı: 25 Türk Lirası
Menemen: 13 Türk Lirası
Omlet: 15 Türk Lirası
Validebağ Korusu İletişim Bilgileri
Adres: Altunizade, 34662 Üsküdar/İstanbul
Web sitesi: http://www.validebag.org/