Efes Antik Kenti Giriş Ücreti 2025 ve Tüm Detaylar
  1. Anasayfa
  2. Antik Kent Gezi Rehberi

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti 2025 ve Tüm Detaylar

1

Ülkemiz tarihi dokusu ile oldukça zengin ülkelerden birisidir. Batı ve doğusunda farklı uygarlıkları konuk eden Türkiye’yi her yıl birçok turist tarihi gezi sebebi ile ziyaret etmektedir. Bu yazımızda sizler için Batı’nın incisi olarak bilinen İzmir şehrinin Selçuk ilçesinde yer alan dünyanın en önemli antik kentlerinden birisi olarak Efes Antik Kenti hakkında bilgilendirme sağlayacağız. 

 

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti 2023

Efes Antik Kenti giriş ücreti 2023 yılı 200 TL’dir. Öğretmen, Öğrenciler ve müze karta sahip olan gezginler ücretsiz giriş yapabiliyor.

 

Efes Antik Kentinde Müzekart Geçerli Midir?

Efes antik kentinde Müze kart geçerlidir. Eğer yılda birden fazla müze veya örenyeri ziyaret ediyorsanız, Müze Kart çıkarmak mantıklı olacaktır. 60 TL ücretle Müze Kart‘a sahip olduktan sonra tüm Müze alanlarına 1 yıl boyunca ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz.

 

Efes Antik Kenti Nerede?

 Efes antik kenti İzmir sınırları içinde yer alıp Selçuk ilçesinde bulunmaktadır. İzmir’e uzaklığı yaklaşık olarak 80 kilometredir.

 

İzmir’den Efes’e Nasıl Gidilir?

Selçuk’a ulaşmak için İzmir Otogarında İZOTAŞ Selçuk minibüslerini kullanmak gerekiyor, Selçuk’a ulaşım minibüsle ortalama 1 saattir. Otobüsle yolculuğu tercih etmek istemeyenler için tren ile ulaşımı da düşünebilir. İZBAN ile yaklaşık 1 saat 30 dakika sürecektir.

Eğer Efes’i özel aracınızla ziyaret etmeyi düşünüyorsanız Efes’e ulaşmak için İZMİR-AYDIN otoyolunu kullanabilirsiniz. Otoyolu kullanmak istemeyen gezginler ise İzmir-Aydın üzerindeki eski yoldan Torbalı istikametini geçtikten sonra Selçuk tabelasını takip ederek Efes Antik Kentine Ulaşabilir.

Selçuk merkeze ulaştıktan sonra Efes’e yaklaşık 3.5 Km uzaklıkta oluyorsunuz. Selçuk merkezinden kalkan otobüslerle 15 dakika içerisinde Antik kente ulaşım sağlayabilirsiniz.

Efes Antik Kenti Giriş – Çıkış Saatleri

Yaz Tarifesi: 1 Nisan – 31 Ekim Haftanın 7 Günü

Sabah 08:00 Akşam 19:30 (Gişe kapanışı 18:30)

Kış Tarifesi: 31 Ekim – 1 Nisan Haftanın 7 Günü

Sabah 08:30 Akşam 17:00 (Gişe kapanışı 16:30)

Efes Antik Kentinde Gezilecek Yerler

Efes antik kentinde gezilecek yerler listesi bir hayli uzundur. Bu kent içinde birçok gezi alanı ve tarihi doku yer almaktadır. Efes antik kentini gezecek iseniz günün erken saatlerinde yola çıkmanızı öneririz. Şehri gezmek için ortalama olarak 3-4 saatinizi ayırmanız gerektiğini hatırlatarak listemize dönüş yapalım. 

Arkafiane – Liman Caddesi

Arkafiane - Liman Caddesi
Arkafiane – Liman Caddesi

Efes kentinin en uzun caddelerinden biridir ve caddenin her iki yanında büyüleyici sütunlar bulunmaktadır. İkinci mekanımız ise Meryem kilisesidir. Liman caddesinin kuzey yolunda bulunan bu kilise dünyada ki ilk yedi kiliseden biri olarak kabul görmekteyiz. Bununla birlikte Katolik mezhebinin doğduğu yer olduğu için burası kutsal sayılmaktadır. 

thumbnail
Önerilen Yazı
Patara Antik Kenti – Giriş Ücreti ve Tüm Detaylar 2025

 Celsus kütüphanesi

Celsus Kütüphanesi
Celsus Kütüphanesi

Diğer bir mekan ise Celsus kütüphanesidir ve günümüze ulaşabilen değerli kütüphanelerden birisidir. Oldukça ihtişamlı bir görüntüye sahip olan kütüphane aynı zamanda bir anıt mezar niteliği de taşımaktadır. Kütüphanenin büyüsünden çıkmadan gezebileceğiniz bir diğer alan büyük tiyatrodur. İmparator Cladius döneminde inşaası başlayan tiyatro M.S (Milattan Sonra) 117’de tamamlanmış olup 24 bin kapasiteye sahip alanı bulunmaktadır ve dünyanın en büyük tiyatrosu olarak bilinmektedir.  

Kuretler Caddesi

Kuretler Caddesi
Kuretler Caddesi

Sıradaki tarihi mekanımız ise Kuretler caddesi olarak bilinen şehrin en işlek ve en çok kullanılan caddesi, kanalizasyon sistemleri üzerine inşa edilen bu yol bize yüzyıllar öncesinde ki uygarlık seviyesini en net biçimde gösteriyor. Bu cadde üzerinde de birçok tarihi mekan, hamam, tapınak ve çeşmeler yer almaktadır. 

Belediye Binası

Belediye Binası
Belediye Binası

Listemizin sonlarına yaklaştığımızda tarihi dokusu ve o döneme dair bize bilgiler veren belediye binası bulunmaktadır. En değerli tarihi eserlerin bulunduğu mekan olan bu alanda kent yönetimine dair bilgiler bulunmaktadır.

Odeon – Kent Meclisi

Odeon Meclis Binası
Odeon Meclis Binası

Son olarak listemizde Odeon denilen yer almaktadır. Dönemin kent meclisi olarak bilinen bu mekânda toplantılar, yarışmalar ve tiyatrolar düzenlenmektedir. 

Efes Antik Kent Tarihi

Yıllık ortalama olarak 1,5 milyon ziyaretçiyi konuk eden bu tarihi kentte birçok eser dikkatleri çekmektedir.  Tarihi dokunun, tarihi hikayesi ortalama olarak M.Ö (Milattan Önce) 9000’li yıllara dayanmaktadır. Benzersiz bir yapıya sahip olan bu kentte cilalı taş devrine ait izler yer almaktadır. Dünya’nın 7 harikası içinde yer alan Artemis tapınağı da bu kentin içinde yer almakta olup UNESCO dünya mirasında bu kent asit listede bulunmakta ve birçok kişi bu sebeple ziyaretlerini gerçekleştirmektedir.

Tarihi, M.Ö (Milattan Önce) 9000’li yıllara dayanan bu kent, Büyük İskender haleflerinden Lysimakhos tarafından Panayır ve Bülbül dağları arasında yerleşke olarak kurulmuştur. Yaşam alanı olarak uzun yıllar kullanılan Efes, M.Ö (Milattan Önce) 133 yıllarında Roma’ya dahil edilmiş olup Küçük Asya eyaletininde başkenti olmuştur. Cilalı taş devrinden izlere rastlanan bölgede Helenistik ve Roma çağları da yaşanmış ve bölgenin nüfusu 200 binlere kadar ulaşmıştır. Efes antik kent tarihi bu şekilde olup daha ayrıntılı bilgileri tarihi dokümanlardan bulabilirsiniz. 

Efes Antik Kent
Efes Antik Kent

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir