Milet Antik Kenti Nerede? Giriş Ücreti Nedir? 2024
  1. Anasayfa
  2. Antik Kent Gezi Rehberi

Milet Antik Kenti Nerede? Giriş Ücreti Nedir? 2024

0

Milet Antik Kenti Tarihi Nedir?

Kentin oldukça derin ve geniş bir tarihi bulunmaktadır. Milet antik kenti tarihi cilalı taş devrine kadar dayanmaktadır. Yapılan incelemeler de M.Ö (Milattan Önce) 3000’li yıllar ile 3500’lü yıllar arasında yaşayan topluluğun yaşam merkezi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konumun seçilmesinin asıl amacı suya yakınlık olarak bilinmektedir. Milet antik kenti insanları genel olarak deniz mahsulleri ve hayvancılık ile geçimlerini sağlarken taş devrinde Egeden gelen tehditler ile birçok sorun yaşamışlardır.

Bu bölgede alüvyonların etkisi ile zaman içinde denize ulaşım zorlaşırken sıtma hastalığının yayılması ile göç yaşandığı bilinmektedir. Bununla birlikte bölgede Bizans ve Osmanlı eserlerinin kalıntılarına da rastlanmıştır. 

 

Milet Antik Kenti Nerede?

Milet antik kenti Aydın’ın Didim ilçesinde yer almakta olup bir liman kenti olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok uygarlığa ve liman kentlerine ev sahipliği yapan bu alanda sanat, felsefe ve bilim adına birçok gelişme yaşanmıştır. Toplamda bilinen 12 iyon uygarlığın içinden özerkliğini ilan eden Milet antik kenti oldukça farklı ve çarpıcı bir tarihi bize sunmaktadır.

 

Milet Antik Kentine Nasıl Gidilir?

Didim’de bir gezi amacı ile bulunuyor iseniz özel aracınız ile rahatlıkla gidebilirsiniz. Yollar asfalt olup bu noktada otoparklar bile mevcuttur. Eğer aracınız yok ise Didim’den hareket eden Balat dolmuşları ile ulaşabilirsiniz. Aktarma ve otobüsler ile uğraşmadan doğa gezisi tarzında bir gezi planlıyor iseniz ortalama olarak 4 Kilometrelik mesafeyi yürüyerek alana ulaşabilirsiniz. 

 

Milet Antik Kenti Gezilecek Yerler

Milet antik kenti gezilecek yerler oldukça fazladır. Bu alanda günümüze ulaşan oldukça büyük 15.000 kişilik tiyatro yer almaktadır. Aynı zamanda Agora, Lonik Stoa ve Capito hamamları gibi Birçok yapı yer alsa da bu yapılar zaman içinde yıkıma uğramış ve günümüze sadece 15.000 kişilik tiyatro gelebilmiştir. Diğer yerler ne yazık ki yıkıntı şeklinde varlığını sürdürmektedir.

Milet Antik Kenti Tiyatro
Milet Antik Kenti Tiyatro

Bu alanda geziyi tamamladıktan sonra Priene antik kentini de beraberinde gezerek iki ayrı mekan ve dokuyu aynı gün içinde görebilirsiniz.

 

İlyas Bey Camii ve Külliyesi

İlyas Bey Camii ve Külliyesi
İlyas Bey Camii ve Külliyesi

Listede ilk sırada İlyas Bey Cami ve külliyesi bulunmaktadır. Milet belirli bir dönem Selçuklular tarafından kullanılmış ve İlyas Bey tarafından 1400’lü yıllarda bu alana bir camii inşa edilmiştir. Cami yanına imaret ve hamamlar eklenerek bir külliyeye dönüştürülmüştür.

 

Milet Müzesi
Milet Müzesi

Tarihi bir gezi düzenlediğinize göre elbette ki arkeoloji ilginizi çekiyordur. Bu noktada Milet müzesini mutlaka ziyaret etmelisiniz. Müze 1973 yılında hizmete açılmış olup müze içerisinde Milet Antik kent, Piene antik kenti ve Didim Apollon tapınağına ait buluntular sergilenmektedir.  Müze içerisinde o döneme ait sikkeler, süs eşyaları, pişmiş toprak yapımı eşyalar, cam şişeler, Osmanlı dönemi seramik eserleri ve sütun başlık, heykel ve lahitler bulunmaktadır. Müze içeriği son derece geniş olup antikaya ve arkeolojiye ilgisi olan herkesin bu müzeyi gezmesini ve tanımasını öneririz. 

 

Faustina Hamamı

Milet Antik Kenti Faustina Hamamı
Milet Antik Kenti Faustina Hamamı

Listemizde yer alan en eski bina olarak Faustina hamamı yer almaktadır. Roma döneminden kalma hamam M.Ö (Milattan Önce) 1. Yüzyılda yapıldığı düşünülmekte olup 5 büyük oda ve küçük odalardan oluşsa da günümüze %10’luk bir kısmı ulaşabilmiştir. 15.000 bin kişilik büyük tiyatro ise M.Ö (Milattan Önce) 4. yüzyılda yapılmış olup Helenistik dönemde genişletilmiştir.

 

Atena Tapınağı

Atena Tapınağı
Atena Tapınağı

Listemizde yer alan bir diğer mekan ise Atena tapınağıdır. İonik usülde yapılan ve M.Ö (Milattan Önce) 5. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen yapının günümüze kalıntıları ulaşmıştır. Son olarak listemizde kutsal kapı bulunmaktadır. Şehrin savunmasında önemli rol oynayan kutsal kapı kutsal yola açılmaktadır ve Roma imparatorluğu döneminde onarımı yapılmıştır. Demir kapı olarak da bilinmektedir. 

 

Milet Antik Kenti Giriş Ücreti 2023

Milet antik kenti giriş ücreti 2024 yılı itibari ile 100 TL‘dir. Eğer müze karta sahip iseniz bu noktada da avantajlısınız demektir. Müze kartınız var ise ücretsiz bir şekilde giriş yapabilirsiniz fakat yoksa 60 TL ücret ile müze kart’a sahip olabilirsiniz, müze kart ile 1 yıl boyunca neredeyse tüm müzeleri ve antik kentleri ücretsiz ziyaret edebiliyorsunuz.

Kaynak: Milet Müzesi

 

Milet Antik Kenti Ziyaret Saatleri Nedir? 2023

Antik kentin Açılış Saati 8:30 olup burayı sabah saatlerinde ve gün batımında gezmenizi öneririz. Milet antik kenti haftanın her günü ziyaretçi kabul etmektedir. Kentin gezisi kış aylarında saat 17:00‘da ziyaretçilere kapanırken yaz aylarında ise 19:00‘da kapılarını ziyaretçi girişine kapatmaktadır. 

thumbnail
Önerilen Yazı
Kuşadası ve Didim’deki En İyi Plajlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir