Tarihi Yarımada Gezilecek Yerler | 8 Önemli Yer
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Tarihi Yarımada Gezilecek Yerler | 8 Önemli Yer

0

İstanbul’a giden herkesin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz tarihi yarımada gezilecek yerler, aslında İstanbul’un bizzat kendisidir. Tam bir kültür ve tarih kenti olan İstanbul, sahip olduğu birçok tarihi yapıtıyla birlikte o ihtişamlı geçmişini bizlere en iyi şekilde yansıtmaktadır. Ve bu tarihi yapıt ve bölgeler, İstanbul şehrini gezip görmek isteyen kişilerin de mutlaka uğramış oldukları kısımlar olarak bilinmekte.

Biz de sizin için İstanbul tarihi yarımadada gezebileceğiniz bazı önemli kısımları bir araya getirdik ve buraların da içerisinde bulundurduğu bir liste oluşturduk. Genel itibariyle tarihi yapıtların ağırlıkta olduğu bu bölge, İstanbul’da bulunan her tatilcinin mutlaka gezip gördüğü yerlerdir. Şimdi dilerseniz, sizlere tüm bu güzel kısımları tanıtmak istiyor ve içeriğimizin detay kısmına geçiş yapıyoruz.

Tarihi Yarımada Gezilecek Yerler

 

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı
Topkapı Sarayı

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478 yılında inşa ettirilen ve Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine kadar kullanılan Topkapı Sarayı, İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunuyor. Tam 400 yıl boyunca Osmanlı Devleti’nin idare merkezi olan bu sarayda, padişahlar da dahil olmak üzere bir zamanlar 4 bin civarı insan yaşamıştır. Bu, sadece dönemsel olarak yaşayan insanların sayısı olmakla birlikte, zamanında bu sarayın ne kadar kalabalık bir yer olduğunu daha net anlayabiliyoruz.

Sarayın biz müzeye çevrilmesi ise Mustafa Kemal Atatürk’ün kararıyla olmuş ve Topkapı Sarayı, 3 Nisan 1924 yılında çıkartılan yasayla birlikte o dönemden sonra artık müze olarak ziyaret edilmeye başlanmıştır. Siz de Topkapı Sarayı’na giderek burada yer alan Enderun Mektebi, Devşirme Alanı, Harem, Kutsal Emanetler Dairesi ve Has Oda gibi kısımları görüp, ayrıca tüm bu kısımlarda bulunan binlerce farklı tarihi Osmanlı eserlerini de inceleme fırsatı yakalayacaksınız.

 

Aya İrini Kilisesi

Aya İrini Klisesi
Aya İrini Klisesi

İstanbul Tarihi Yarımada gezilecek yerler listemize dahil etmek istediğimiz ve Topkapı Sarayı’nın tam da içerisinde yer alıyor olan Aya İrini Kilisesi, günümüzde ise bir müze olarak kullanılmaktadır. Kelime anlamı Kutsal Barış olan Aya İrini, çok eski dönemlerde hüküm sürmüş olan Bizans İmparatoru Konstantin tarafından yaptırılmıştır. Jupiter Tağınağı’nın yerine yaptırılmış olan bu kilisenin adının birçok farklı efsane ve hikayeyle de anıldığını belirtmek isteriz. Nike İsyanı olarak bilinen en büyük Bizans ayaklanmalarından birinde yıkılan Aya İrini Kilisesi, daha sonrasında tekrardan yapılmış ve ibadete açılmıştır. İstanbul’un Osmanlı Devleti’ne geçmesiyle birlikte birçok yapısal değere sahip çıkan Fatih Sultan Mehmet, bu kiliseyi ise Topkapı Sarayı’nın bir cephesi olarak kullanmıştır. Siz de İstanbul’un en önemli tarihi yapıtları arasında gösterilen bu kiliseyi gezip görebilirsiniz.

 

Ayasofya

Ayasofya Müzesi
Ayasofya Müzesi

Tarihi yarımada ve hatta İstanbul’da gezilecek tarihi yerler arasında gösterilen ve her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği Ayasofya, Fatih ilçesinde yer alıyor. İsmi Kutsal Bilgelik anlamına gelen bu yapıt, sadece bizim için değil, diğer birçok farklı ülkeye mensup kişiler için de oldukça büyük bir öneme sahip. Daha çok pembe renk tonlarında olan Ayasofya, aynı zamanda dünyanın ilk katedrali olma özelliğine de sahiptir.

Tam bin yılı aşkın süredir var olan ve önemini hiçbir şekilde kaybetmemiş olan bu yapıt, kesinlikle gezip görmeniz için sizlere de tavsiye edilir. İlk olarak kilise olarak kullanılan Ayasofya, Osmanlı’ya geçtikten sonra camiye dönüştürülmüş ve Cumhuriyet’in il yıllarında müze olarak ziyaret edilmeye başlanmıştı. Ve burası, 2020 yılı itibariyle tekrardan cami olarak ibadete açılmış ve günümüzde ise hem bir ibadethane, hem de müze olarak ziyaret edilmektedir.

 

Gülhane Parkı

Gülhane Parkı
Gülhane Parkı

Osmanı Dönemi’nde Topkapı Sarayı’nın bir bahçesi olarak kullanılan Gülhane Parkı, günümüzde ise başlı başına ziyaret edilip gezilebilen bir yerdir. İstanbul gezilecek yerler arasında ayrı bir öneme sahip olan bu park, tamamen ücretsiz bir şekilde gezilebilmektedir. Bu güzel parkta yürüyüş yaptığınız esnada geçmiş tarihimizin o mazi dolu yıllarına doğru adeta bir yolculuğa çıkacak ve kültür seviyenize katkı sağlamış olacaksınız. Yine bu park içerisinde yaptığınız yürüyüş esnasında etrafınızda birbirinden güzel ceviz ağaçların görecek ve “Ben Bir Ceviz Ağacıyım Gülhane Parkı’nda” sözlerini mırıldanmaya başlamanız içten bile olmayacak. Osmanlı Devleti’nin son asrına damga vurmuş olan Tanzimat Fermanı da yine bu parkta duyurulmuştur. Gülhane Hatt-ı Hümayunu adıyla duyurulan bu ferman, günümüz öğrencilerinin ders konularındaki en büyük gündemlerden biri olarak bilinir.

 

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı
Yerebatan Sarnıcı

İstanbul gezilecek müzeler arasında en çok ziyaret edilenlerden biri olan Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti, özellikle de yakın dönemlerde İBB tarafından restore edilmesiyle birlikte önceki yıllara oranla çok daha yoğun bir şekilde ziyaretçi ağırlamaktadır. Ayasofya’yı da yaptırmış olan kişi olarak bilinen İmparator Justiniaus, aynı zamanda Yerebatan Sarnıcı’nı da yaptırmış olan kişidir.

İlk dönemlerinde Bizans’ın su ihtiyacını karşılamak için var olan bu sarnıç, Osmanlı döneminde ise bir süre boyunca Topkapı Sarayı’nın bahçe sulaması için kullanılmış ve daha sonrasında kapısına kilit vurulmuştur. Kilitin vurulmasıyla birlikte unutulmaya yüz tutmasıyla birlikte o dönemin denizcileri tarafından bulunan Yerebatan Sarnıcı’nın Avrupa’da geniş yankı uyandırdığı da bilinmekte. Bu süreçten sonra iki defa restore işleminden geçen sarnıç, yine Cumhuriyet dönemiyle birlikte müzeye dönüştürülen bir diğer yapıt olarak bilinir. Sizler de şu an bu sarnıcı ziyaret ederek tarihi yarımada gezinize çok özel bir rota ekleyebilirsiniz.

 

Sultanahmet Meydanı

Sultan Ahmet Meydanı
Sultan Ahmet Meydanı

Ayasofya ve Sultan Ahmet Camii’nin tam ortasında yer alıyor diyebileceğimiz Sultanahmet Meydanı, İstanbul’un en canlı, yani kalabalık yerlerinden biri olarak bilinir. Elbette ki burası öyle boş ve büyük bir meydan olmamakla birlikte, burada bulunduğunuz süre boyunca birçok tarihi eser ve yapıtı da yerinde görüp inceleme fırsatı bulacaksınız.

Meydan içerisinde göreceğiniz Alman Çeşmesi, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı’ya hediye edilmiş olan bir eserdir. Bu eserin hemen arka tarafında ise Sultan Ahmet’in türbesi bulunuyor. Yine, meydanda diğer birçok tarihi esere rastlayacağınız gibi At Meydanı, Yılanlı Sütun ve Dikilitaş ise bunlardan bazılarıdır. Daha sayamadığımız pek çok tarihi yapıta ve esere ev sahipliği yapmakta olan Sultanahmet Meydanı’nı, tarihi yarımada gezilecek yerler arasına mutlaka eklemenizi tavsiye ederiz.

 

Sultan Ahmet Camii

Sultan Ahmet Camii
Sultan Ahmet Camii

Sultanahmet Meydanı’nın Ayasofya’ya göre diğer bir ucunda yer alan Sultan Ahmet Camii, 1617 yılında yaptırılmıştır. Turistler tarafından Blue Mosque olarak da bilinen bu cami, toplamda 6 minareye ve çok ihtişamlı da bir görünüme sahip.

Yapıldığı dönemde saray ile halkı birleştirmesiyle birlikte oldukça da önemli bir değere sahip olan Sultan Ahmet Camii, oldukça kalabalık Cuma namazlarına da ev sahipliği yapmaktaydı. Siz de tarihi yarımada ve hatta Türkiye’de gezilecek tarihi yerler arasında olan Sultan Ahmet Camii’yi yerinde görüp inceleyebilirsiniz.

 

İstanbul Arkeoloji Müzesi

İstanbul Arkeoloji Müzesi
İstanbul Arkeoloji Müzesi

İstanbul gezilecek müzeler arasında gösterebileceğimiz İstanbul Arkeoloji Müzesi, tarihi yarımadada gezip görmenizi önerdiğimiz bir diğer yapıttır. Gülhane Parkı’nın hemen yanında bulunan bu müze, diğer yerler kadar ilgi görmese de kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir niteliğe sahiptir.

Müze-i Hümayun adıyla 1869 yılında Osman Hamdi Bey (Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunu yapan kişi) tarafından kurulan bu müze, içerisinde binlerce eser bulunduruyor. Ve bu eserlerin her biri birbirinden önemli olmakla birlikte, bunları görüp incelemek, sizlere harika bir bilgi ve kültür deneyimi katacak. Müze gezip görmeyi seven okurlarımıza İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni de tavsiye ederiz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir