İznik Gezilecek Yerler (En İyi 20 Yer) 2023
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

İznik Gezilecek Yerler (En İyi 20 Yer) 2023

3

Dört ayrı medeniyete başkentlik yapmış olan İznik, Unesco Dünya Mirası aday listesinde yer alan tarihi, doğası ve çini üretimi ile de ziyaret edebileceğiniz bir cazibe merkezidir. İznik kaç medeniyete başkentlik yapmıştır? Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan İznik; Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Tüm bu medeniyetlerin hakimiyetine tanıklık etmiş önemli bir kentimizdir.

Dünyada eşi benzeri olmayan, “Açık Hava Müzesi” olan, tarihi bir antik şehirdir. Yaz kış demeden adeta bereketli toprakları, kendine özgü iklimi ve doğal güzelliği ile tarihin her döneminde insanlığın ilgi odağı olmuştur. Anadolu’da ilk Türk başkenti olarak bilinen, Vatikan’ın kutsal kabul ettiği bölgelerden biri olan İznik, el sanatları ve sanatçıları ile de çok değerlidir.

İznik Gezilecek Yerler Listesi

Büyük İskender, generallerinden Eski Trakya satrabı olan Lysimachos Antigonos’a açtığı savaşı kazanması ile şehri ele geçirmiştir. M.Ö. 301’de güzel karısı Nike’den esinlenerek bölgeye Nikaia adını vermiş, şimdiki adı ise İznik olmuştur. Birden fazla özelliğe ve güzelliklere sahip İznik, her yönüyle ilgi çekici turistlerin vazgeçilmezi olmuştur. İznik’te neler yapılır? Aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Et ve balık ürünlerinin en tazesi ve en lezzetlisi yenilebilir,
  • Balık tutulabilir,
  • Hamaklara ve çimlere uzanarak sesiz ve huzurlu bir şekilde kitap okunabilir,
  • Sabah gün doğumunu izlerken köy kahvaltısının tadına varılabilir,
  • Tekne kiralayarak göl turu atılabilir,
  • Yüzülebilir,
  • Bisiklet kiralanabilir.İlginizi Çekebilecek Diğer Konumuz: Serindere Kanyonu

Türkler, Anadolu’ya geldiklerinde ilk başkentlerinden biri olarak İznik’i seçmişlerdi. İznik ilçesi Bursa ilinin en güzel, gezilecek yerler bakımından tarihin ön plana çıktığı, bir kenti olarak bilinmektedir. Doğal güzellikleri ile ziyaretçilere envai çeşit İznik gezi rotası seçenekleri çıkarmaktadır.  İznik’te gezilecek yerler arasında en iyi 20 yer;

 

İznik Ayasofya Camii ve Müzesi

İznik Ayasofya Camii ve Müzesi

İznik’te gezilecek yerler listemizde ilk olarak, İznik Ayasofya Camii ve Müzesi ilçede bulunan 4 farklı giriş kapısının bulunduğu orta kısımda yer almaktadır. Yapıldığı yıllarda kilise olarak kullanılan Ayasofya, 1931 yılında, Orhan Gazi’nin fethetmesi ile birlikte cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. 6 Kasım 2011 tarihinden bugüne kadar 66 yıl aradan sonra bayram namazı kılınması ile tekrar ibadete açılmıştır. Ayasofya Camii ve Müzesi hem hristiyan, hem de müslüman vatandaşlar için büyük bir öneme sahiptir. Çeşitli yenileme çalışmaları ile günümüze kadar gelmiş önemli değerlerden biridir.

İznik Ayasofya Camii ve Müzesi Google Harita Konumu

 

İznik Yeşil Camii

İznik Yeşil Camii

Tarihi yerleri ile meşhur olan İznik ilçesinin, etkileyici güzelliğine sahip Yeşil Camii, minare yapısı ile dikkat çeken ve turkuaz renginin hakim olduğu çinileriyle, Bursa ilinde inşa edilen Osmanlı yapıları arasında yerini almaktadır. İznik Yeşil Camii mimarı kimdir? Mimarı Hacı Bin Musa olan, I. Murat’ın Sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından 1378 -1379 yılları arasında yapımına başlanmış, paşanın ölümü ile oğlu Vezir-i Azam Ali Paşa tarafından 1391-1392 yılları arasında tamamlanmıştır. Lefke kapısına yakın bulunan bu camiyi ziyaret ederek eşsiz mimarisini inceleyebilirsiniz.

İznik Yeşil Camii Google Harita Konumu

 

İznik Müzesi

İznik Müzesi

Bursa ve İznik için büyük bir öneme sahip olan İznik Müzesi, 1388 yılında I. Murad’ın annesi Nilüfer Hatun adına yaptırılmıştır. 1960 yılında müzeye dönüştürülmüş ve halkın ziyaretine açık hale getirilmiştir. İznik ve çevresinde bulunmuş, yeni keşfedilmiş tarihi eserler bu müzede sergilenmektedir. Müzede yer alan tarihi eserler arasında en çok ilginizi çekecek olanlar, seramik ve çinilerdir. İznik hristiyanlar için neden önemli? Hristiyanlığın en önemli 3 şehrinden biri olan İznik, MS. 325 yılında tüm dünyadan 228 piskoposun katılmış olduğu ve hristiyanlık dininin temel ilkelerinin belirlendiği yer olarak bilinmektedir.

İznik Müzesi Google Harita Konumu

 

İznik Kalesi

İznik Kalesi

İznik bölgesinin koruma kalkanı olarak bilinen kale, toplamında 5 kilometre uzunluğunda surlara sahiptir. İstanbul, Lefke, Yenişehir ve Göl isimleri verilen farklı ana kapıları bulunmaktadır. Osmanlı imparatorluğu’nun ilk dönemlerinden itibaren, ilgici çekici bir merkez olarak bilinen İznik, Sultan Orhan bey tarafından 1331 tarihinde fethedilmiştir. Roma imparatorluğu döneminden kalan ve bir süre latin işgali altında olmuş kent, daha sonra Bizans İmparatorluğu’nun yönetim merkezi haline gelmiştir. Bu dönemlerde surların önüne bir ön duvar inşa edilerek şehrin koruması güçlendirilmiştir. Çok güzel  bir mimariye sahip İznik Kalesi, gezilmeye ve görülmeye değer yerlerden birisidir.

İznik Kalesi Google Harita Konumu

 

İznik Gölü

İznik Gölü

Türkiye’de gezilecek doğal güzelliklere sahip yerler arasında bulunan İznik Gölü, özellikle gün batımı manzarası ile ilgi çekici bir güzelliğe sahiptir. Gelen ziyaretçilerin fazla olması nedeni ile yetkili kişiler birçok çalışma gerçekleştirilerek daha güzel bir hale getirilmiştir. İznik Gölü altında ne var? Bazilikanın bir benzeri olarak bilinen ve İznik’te günümüze kadar ulaşmış en eski kilise olarak kabul edilmiş Hagia Sophia (Ayasofya Kilisesi) bulunmaktadır. Aziz Neophytos adına yapılmış olan bazilikanın İznik Gölü’nün sularına İ.S. 740 yılında deprem doğal felaketi ile gömüldüğü bilinmektedir. Tarım yapılmasını sağlayan gölde, yer kabuğunun çökmesi sonucu tektonik hareketler sonucu çukurlar oluşmuştur. En derin yeri 65 metreyi bulan İznik gölü, deniz seviyesinden 85 metre kadar yükseklikle tatlı suya sahiptir.

İznik Gölü Google Harita Konumu

 

Lefke Kapısı

Lefke Kapısı

İznik kalesinin en önemli ana kapılarından biri olan Lefke kapısı, şehre giriş çıkışların kontrolü için yaptırılmıştır. Lefkeli rumların bulunduğu bu yere Lefke adı verilmiştir. Lefke kapısının tarihteki önemi nedir? Kralın kullandığı kapı olarak bilindiğinden, halkın bu kapıları kullanılmasına izin verilmemiştir. Lefke kapısının çevresinde hendekler bulunur. Olası savaş durumlarına karşı, halk bu surların içerisine alınıp kapılar kapatılılıyordu. İmparator Hadrianus zamanında yapılan ve İznik’in doğu tarafında bulunan Kılıçarslan Caddesi sonunda, Bursa iline ait tarihi bir kapıdır. Orhan Gazi 1320 yılında İznik’e gelerek adamlarını buraya yerleştirmiş ve 11 yıl boyunca ablukada tutulmuştur. İznik savaşmadan alınarak Orhan Gazi’ye hediye edilmiştir. Burada bulunan kitabe ve yazıtları inceleyerek güzel mimarisine tanık olabilirsiniz.

Lefke Kapısı Google Harita Konumu

 

Keramet Ilıcası

Keramet Ilıcası

İznik ilçesine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta olan Keramet Ilıcasının faydaları, suyunun kükürtlü yapıda olması sayesinde, şifalı olduğuna ve hastalıklara iyi geldiğidir. Her mevsimde sıcak olan Keramet Ilıcasının suyundan yararlanmak isteyen ziyaretçiler için, konaklama, yeme ve içme gibi hizmet imkanları bulunur. Keramet Ilıcası suyundan şifa bulmak isteyenlerin, bölge sakin olduğunda özellikle hafta içi ılıcaya gelmeleri önerilir.

Keramet Ilıcası Google Harita Konumu

 

Hacı Hamza Hamamı

Hacı Hamza Hamamı

Bursa ilimizin önemli yapılarından olan, tarihi hamamları arasında ilk sırada yer alan 650 yıllık geçmişe sahip Hacı Hamza Hamamı, I. Murat Hamamı olarakta bilinmektedir. Mimari açısından oldukça ihtişamlı bir görüntüsü bulunmaktadır. Hacı Hamza Hamamının özelliği nedir? Tarih içindeki yeri tam olarak aydınlığa çıkmamış olan hamam, Evliya Çelebi tarafından 1648 yılında İznik’te iki çifte hamamın bulunduğu bildirilmiştir. Osmanlı dönemi boyunca çalışan bu hamam, 1930 yılından sonra Vakıflar idaresi tarafından belediyeye satılmıştır. 1987 yılında hamamın, dış yüzeyi ve süslemeleri mermer kurnaları yerlerinden sökülerek yenilenmiştir.

Hacı Hamza Hamamı Google Harita Konumu

 

İznik Antik Roma Tiyatrosu

İznik Antik Roma Tiyatrosu

İznik bölgesinin en büyük antik kenti olan İznik Roma Tiyatrosu, 15 bin kişilik kapasiteye sahiptir. İznik bölgesinin kıyı noktasında yer alır. İznik Antik Tiyatrosu ne zaman yapıldı? Halk arasında kırk basamaklar olarak bilinen antik tiyatro Helenistik çağ döneminde M.Ö. 300’de yapılmış olan, eklemeleri Roma dönemine ait bir yapıdır. M.S. 2. Yüzyılda İmparator Traianus döneminde Bitinya valisi olan, Plinius tarafından inşa edilmiştir. Düz bir alana inşa edilen ve tonozlar ile yükseltilmesi, mimari açıdan Türkiye’de bulunan tek örnektir. İznik gezisi sırasında görülmesi gereken değerlerden biridir.

İznik Antik Roma Tiyatrosu Google Harita Konumu

 

Sansarak Kanyonu

Sansarak Kanyonu

İznik ilçesinin doğal güzelliği olan Sansara Kanyonu, çeşitli yüzme etkinlikleri ve doğa yürüyüşleri ile dikkatleri üzerine toplamaktadır. Kanyonun toplam uzunluğu 7 kilometre olmakla birlikte kanyon içerisinde bulunan yüzülebilen küçük farklı havuzcuklara ulaşılması için pek kolay olmayan 2 kilometreye yakın bir yürüyüş yolu bulunmaktadır. Kanyonun içerisinde yer alan Sansarak köyü ise 500 yıllık geçmişi ile İznik gezilecek yerler listesi içinde bulunmaktadır.

Sansarak Kanyonu Google Harita Konumu

 

Koimesis Kilisesi

Koimesis Kilisesi

İsminin anlamı Hz. Meryem’in ölümü ve göğe yükselmesi olan, Koimesis Tes Theotokos kilisesi 750 yılında piskopos Hyakinthos tarafından yaptırılmıştır. Tarihi yapısıyla oldukça eski olan bu kilise 1922 yılındaki savaşlarda zarar görmüştür. Koimesis Kilisesi tarihi ve önemi nedir? Günümüzde bazı kısımları ayakta olan tarihi kiliseyi ziyaret etmek, size eski yılların mimarisini inceleme imkanı sunacaktır. 1354 yılında hristiyan mahallesinde, Hyakinthos Manastırı bahçesinde, meyve ağaçları ve tatlı suyu olan bir kuyu bulunmaktadır. Kilisenin yaklaşık olarak 40 metre doğusunda yer alan Böcek Ayazma yapısı da görülmeye değer yerlerden biridir.

Koimesis Kilisesi Google Harita Konumu

 

Senato Sarayı

Senato Sarayı

M.S. 325 yılında inşa edilen, büyük bir çoğunluğu göl suları altında kalmış çok az bir kısmı gün yüzünde bulunan Senato Sarayı, İmparator Konstantin zamanında hristiyanlığın kabul edildiği dönemde 1. konsilin bu sarayda düzenlenmiştir. Bu konsilin sayesinde hristiyanlığın kabul ettiği kutsal kitap sayısı dörde indirilmiştir. Bu kitaplar; Matta, Markos, Luka ve Yuhanna olarak bilinir. Bu eşsiz görüntüye sahip sarayın göl kenarında birbirinden güzel restoran ve balık tutulacak alanlar yer alır. İznik gezi rehberinizde bulunması gereken yerler arasında olmalıdır.

Senato Sarayı Google Harita Konumu

 

Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri

Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri

İznik ilçesi merkezine 75 kilometre uzaklıkta yer alan Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri, ziyaret edilmesi gereken özel yerlerdir. Osman Gazi Türbesi, Bizans Manastırı Şapeli üzerine inşa edilmiştir. Türbenin ortasında pirinç parmaklıkla çevrili son derece gösterişli bir sandukaya sahip olan yerde Osman Gazi yatmaktadır. Sultan I. Murat’ın oğlu Savcı Bey, Alaaddin Paşa, Osman Gazi’nin oğlu İbrahim ve Orhan Gazi’nin eşi Asburçe hatun ve sultanlar yatmaktadır. Orhan Gazi Türbesi 1855 yılında depremde yıkılmıştır. Bugünkü haliyle Sultan Abdülaziz döneminde 1863 yılında tekrar inşa edilmiştir. Türbede 20 tane sanduka bulunmaktadır. Orhan Gazi’nin türbesi ortadadır. Orhan Gazi’nin eşi Nilüfer Hatun, Orhan Gazi’nin oğlu Şehzade Kasım, Yıldırım Bayezid’in kızı Fatma Sultan, Cem Sultan’ın oğlu Abdullah ve II. Bayezid’in oğlu Şehzade Korkut’a ait sandukalar bulunmaktadır.  Bu türbelere yakın konumda yer alan Yıldırım Bayezid ve oğullarının yattığı türbeyi de İznik seyahat planlaması yaparken listenize ekleyebilirsiniz.

Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri Google Harita Konumu

 

Osmanlı Evi Müzesi

Osmanlı Evi Müzesi 

Osmanlı dönemini ve yaşam biçimini en iyi yansıtan yer olan Osmanlı Evi Müzesi, II. Murad Külliyesinin hemen karşısında olan tarihi bir yapıdır. Çok eski dönemlerden kalma eski evin işlemeleri ve ahşap ev eşyalarının yer aldığı müze, İznik ilçe merkezine 85 kilometre uzaklıktadır. Osmanlı tarihini merak edenlerin, eski dönemdeki yaşam biçimlerini yaşamak için görülmeye değer yerlerden birisidir.

Osmanlı Evi Müzesi Google Harita Konumu

 

Kırıntı Köyü

Kırıntı Köyü

Gürcü köyü olarak bilinen bu bölge özellikle yaz ve ilkbahar aylarında inanılmaz bir güzelliğe sahiptir. Kırıntı köyünün tarihi? İlk kuruluş tarihi 1800’lü yıllara dayanmakta olan Kırıntı Köyüne, il yerleşmiş olanlar Gürcü vatandaşlardır. Yerleşirken kendilerine ait olan tohumlardan getirmiş olan Gürcüler, günümüzde de halen daha organik bir şekilde ekime devam etmektedir. Güzel bir tatil serüveni yaşamak isteyenler, kamp yapmak için bu köye gelebilir ve doğanın eşsiz güzellikleri ile dolu bu yeri keşfedebilirsiniz.

Kırıntı Köyü Google Harita Konumu

 

Hanlar Bölgesi ve Kapalıçarşı

Hanlar Bölgesi ve Kapalıçarşı

İznik ilçesine 75 kilometre uzaklıkta bulunan Hanlar Bölgesi ve Kapalıçarşı, İznik’in görülmeye değer yerleri arasında yerini almaktadır. Hanlar Bölgesi ve Kapalıçarşı, yüzyıllar boyu ticaretin yapıldığı merkezler olarak görülmüştür. İznik’in hangi yemeği meşhur? İznik’in meşhur lezzetlerine; Balık çorbası, yayın şiş, çizik (kızarmış sarı balık), kerevit ve zeytin örnek verilebilir. Bu tarihi olan yapıtları gezerken birbirinden güzel lezzetleri tadıp deneyimleyecek, aynı zamanda da dükkanlarda yapılmış olan birbirinden güzel sanat eserlerini satın alabileceksiniz.

Hanlar Bölgesi ve Kapalıçarşı Google Harita Konumu

 

Balibey Han

Balibey Han

Niğbolu Sancak Beyi Hamza Bey’in oğlu tarafından inşa edilen Balibey Han, İznik’e yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Balibey Hanı eşsiz bir mimariye sahiptir. Bu tarihi yapıt 2009 yılı itibariyle geleneksel el sanatları çarşısı olarak halk ziyaretine açılmış ve İznik’te görülmeye değer yerler arasında yerini almıştır.

Balibey Han Google Harita Konumu

 

Atatürk Evi Müzesi

Atatürk Evi Müzesi

19 yüzyılın sonlarında yapıldığı tahmin edilen ve Çekirge Caddesi üzerinde bulunan köşk, Bodrum ve çatı katı dışında iki katlı bir yapıdır. Atatürk’ün  Bursa’yı ikinci ziyaretinde 20-24 Ocak 1923 yılında Bursa Belediyesi bu binayı satın alarak Atatürk’e hediye etmiştir. Atatürk Bursa ziyaretlerinde bu evde kalmış, 1938 yılından sonra köşk, Bursa Belediyesi tarafından T.C. Emekli Sandığına satılmıştır. 6 Şubat 1968 tarihinde ise Köşk’ün kullanımı Müzeler Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir. 29 Ekim 1973 yılında Cumhuriyetin 50. yılında müze haline getirilmiş ve ziyarete açılmıştır. Köşk’te bulunan eşyaların tamamı Atatürk’ün kullandığı orjinal eşyalardır. Atatürk Evi Müzesi mimari yapısı, 19. yüzyıl Fransız mimari stili kullanılmış, ince ahşap işçilikler bulunmaktadır. Nadir sivil mimari örneklerinden biri olarak bilinmektedir.

Atatürk Evi Müzesi Google Harita Konumu

 

Kırgızlar Türbesi

Kırgızlar Türbesi

Kırgızlar Türbesi, İznik’te gezilecek yerler arasında listeye mutlaka eklenmelidir. Türbenin yapılış tarihi belirsizdir. Osmanlı Devleti, İznik bölgesini fethettiği dönemde ayakta olan bu yapıt günümüze kadar korunmayı başarmıştır. Kubbeli mekan ve pencere kısımlarında kalem işi süslemelerine yer verilen türbede, biri küçük, biri büyük olmak üzere çocuk lahdi bulunmaktadır. Bu türbeyi ziyaret ederken Bizans dönemine ait birçok farklı izlerle karşılaşmanız mümkündür.

Kırgızlar Türbesi Google Harita Konumu

 

Nikaia Antik Kenti

Nikaia Antik Kenti

Tarihi çok uzun yıllara dayalı olan Nikaia Antik Kenti, Marmara bölgesinde yer alan en gözde antik kentlerden biri olarak gösterilmektedir. Nikaia Antik Kenti, ilk çağ uygarlıkları tarafından kurulmuş olan bir yerleşim bölgesidir. İznik ve Bursa’da gezilecek antik kentler arasında bulunan, M.Ö. 4. yüzyılda nedeni bilinmeyen bir şekilde yıkılmış bir antik kenttir. Günümüzde Antik kenti ziyaret ettiğinizde içerisinde kiliseler, tiyatrolar, kent surları, su yolları ve dönemin yaşantısını en iyi şekilde yansıtan birçok tarihi yapıt yer almaktadır.

Nikaia Antik Kenti Google Harita Konumu

Diğer Antik Kent Konularımızı İnceleyebilirsiniz: ANTİK KENT GEZİ REHBERİ

Doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile ilgi çeken İznik, her yıl on binlerce yerli ve yabancı turist tarafından genellikle yaz aylarında ziyaret edilmektedir. Sessiz ve sakin bir bölgede yer alması sebebi ile de Bursa’nın en önemli turistik kentlerindendir. İznik’te mutlaka görülmesi gereken doğal güzellikler şu şekilde sıralanmaktadır; Erikli Tepe Tabiat Parkı, Abdulvahap Tepesi, Çerkeşli Göleti, Sakarya Nehri gibi şelalelerden, dağlara, göllerden, nehirlere pek çok doğal güzelliğin bulunduğu İznik, gezilecek harika yerlerden oluşan bir ilçe

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. Merhaba İzmiri cok beğeniyorum gezilecek gorulecek yerleri cok var buram buram tarih kokuyor İzmirin tarihini cok guzel anlattiniz tarihi eserleri okadar guzelki hayran kaliyorum peki size sormak istiyorum İzmirilimizin adini k1i1m1 1k1o1y1du b1u1n1u 1c1o1k1 1metak 1ed1i1y1o1r1

  2. 27 Şubat 2023

    Gerçekten çok güzel yerler ben hepsini gezmedim ama gezecek olanlar için hemen gitmelerini tavsiye ederim birçoğu tarihi yer ve çok güzel bu yazıda gezmesidigim yerler de var ama belki bir gün giderim yazıda çok güzel olmuş tebrikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir