Patara Antik Kenti – Giriş Ücreti ve Tüm Detaylar 2024
  1. Anasayfa
  2. Antik Kent Gezi Rehberi

Patara Antik Kenti – Giriş Ücreti ve Tüm Detaylar 2024

0

Patara Antik Kenti Hikayesi

Patara antik kenti, Bati Akdeniz’de bulunmakta olan, eski çağlarda Likya Uygarlığının başkentliğini yapmış bir sahil kasabası olarak bilinmektedir. Sahil kenti binlerce yıllık tarihe sahip olan bu bölgede, eşsiz güzellikte bir manzaraya ve doğal bir plaja sahip olan ilgi çekici bir yerdir.  Patara yaklaşık 2000 yıl önce; Likya Uygarlığına ait en büyük ve en önemli liman özelliğini taşımaktaydı. Bugünün koşullarında ise, antik şehir plaj ile birlikte koruma altına alınarak gelecek nesillere aktarılmıştır. Yakın bir zamanda keşfedilen tarihi deniz feneri ise bilinen en eski deniz feneri özelliği taşımaktadır.

Patara antik kenti, limanın doğu yakasına doğru geniş bir alana yayılmaktadır. Patara kenti ve limanı, yaklaşık 3 km. uzunluğundaki vadinin girişinde yer almaktadır. Bugün ki halini, Eşen Çayı’ndan gelen alüvyonlarla dolması sonucu alarak şimdiki görünümüne ulaşmıştır. 

Patara kentinden ilk bahseden ise Herodotos’tur. Söylentilere göre Patara, kentin kurucusu olan Su perisi Lykia ile Apollon’un doğduğu yer olarak anılmaktadır.

Araştırmalara göre Patara’nın tarihi M.Ö. VI. ve V. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Patara şehri Bizans Dönemi’nde dahi önemli bir konum almıştır. Tüm dünyada ‘Noel Baba’ olarak bilinen Saint- Nicholas’ ın Patara’lı olduğu söylenmektedir. Ağızdan ağıza dolaşan bilgilere göre Saint Paul’un Roma’ya ulaşmak amacıyla Patara’dan gemiye bindiği söylenmektedir. Daha sonra Patara, Erken Hıristiyanlık Dönemi’nde Piskoposluğun merkezi haline gelmiştir.  Patara’nın giriş kısmında yol üzerinde Likya tipi Roma Devri mezar anıtları bulunmaktadır.

Patara Antik Kenti Mezar Anıtları
Patara Antik Kenti Mezar Anıtları

Bu kısımda üç gözlü Zafer Takı, sular altında kalmış üç nefli Liman Kilisesi ve Hurmalık Hamamına ait kalıntılar da vardır. Bu bölümün yüz metre ilerisinde son kazılarda Likya şehirleri arasında kalan mesafeyi gösteren yol kılavuzu olduğu belirtilmiştir. Bu yol kılavuzunun, dünya karayollarının en eski ve en kapsamlı yol levhası olduğu düşünülmektedir.

Patara’da bulunan Vespasianus Hamamının M.S. 69- 79 yılında inşa edildiği bilinmektedir. Hamamdan ileriye doğru patika yol izlendiğinde,

Patara’nın mermer döşeli ana caddesine ulaşılmaktadır. Mermerlerle döşenmiş olan bu ana caddenin daha da ilerisinde Bizans Kalesi’nin geniş duvarları tüm heybetiyle görünmektedir. Bizans Kalesi’nin doğusunda Korint Tapınağı ve batı ucunda Bizans Kilisesi bulunmaktadır. 

thumbnail
Önerilen Yazı
Olympos Antik Kenti – Giriş Ücreti ve Tüm Detaylar 2024

Patara’nın Genel Nitelikleri

 Patara’da bulunan antik Tiyatro, M.Ö.2.yy. da bir yamacın eteğine kurulmuştur. Bu tiyatronun tahmini 10.000 kişilik olduğu düşünülmektedir. Antik Tiyatro üzeri kumla kaplı olduğundan, çalışmalar neticesinde kumla kaplı olan bölümleri temizlenerek yapı ortaya çıkarılmıştır.

Patara Antik Kenti Meclis Binası
Patara Antik Kenti Meclis Binası

Patara antik kentinde yapılan arkeolojik çalışmaları günümüzde de sürdürülmektedir. Patara’ da bulunan en önemli yapılardan biride meclis binasıdır. Meclis binasının önümüzdeki yıllar içinde köyün kaderini değiştireceği öngörülmektedir. Hatta Montesquieu, De L’Esprit des Lois (1748) mükemmel bir konfederasyon Cumhuriyet örneği olarak Likya’yı göstermektedir. Yapılan bu saptamada görüldüğü gibi, ABD’nin 1787 yılında kabul edilen Birleşik Devletler Anayasası’nın biçimlendirilişinde dahi etkili olduğu düşünülmektedir. Gelecek yıllarda Amerikan Anayasasının kutlamalarının Patara meclis binasında yapılması için çalışmaların yapıldığı da bildirilmektedir. Dünyanın en demokratik meclis binası olarak gösterilen binanın TBMM Başkanlığı’nın desteğiyle restore edileceği de en önemli haberler arasındadır.  Antik kentte ait olan ve o dönemlerden kalan ve dünyanın ayakta kalmayı başarmış olan tek deniz fenerinin Restorasyonuna da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı üstlenerek, gelecek yıllara aktarılmasını sağlayacaktır.

Patara Antik Kenti Nerede?

Patara Antik Kenti Antalya Fethiye-Kalkan arasında Xanthos Vadisi‘nin güneybatı ucundadır. Konum olarak Gelemiş Köyünde Yer Almaktadır.

Patara Antik Kentine Şehir Dışından Nasıl Gelinir?

Patara’ya  ulaşım özellikle İstanbul üzerinden Dalaman veya Antalya’ya havayolu aracılığıyla haftanın yedi günü düzenlenen seferlerle kolayca sağlanmaktadır. İnsanlar, antik kente gelmek için Antalya ya da Dalaman’ a gelip oradan da Patara’ya minibüs yardımı ile geçebilmektedir. Başka bir şekilde de havayolu ile Fethiye’ye gelip oradan sonra otobüs yardımı ile Patara’ya geçebilmek kolaydır. Benzer bir şekilde Kaş ve Kalkan üzerinden Patara bölgesine ulaşabilmek için taşıtlar bulunmaktadır. 

Patara Antik Kenti Giriş Ücreti 2024

Patara Antik kenti giriş ücreti 2024 yılı itibari ile 90 TL‘dir. Antik Kent’e girişlerde Müzekart geçerli olup, Öğrenci ve Öğretmenlere giriş ücretsizdir.

Giriş için sadece 70 TL ödemek yerine 60TL’ye Müzekart çıkartarak, 1 yıl boyunca neredeyse tüm müzelere ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

Patara Antik Kenti Giriş – Çıkış Saatleri 2024

1 Nisan – 1 Ekim Yaz Tarifesi: 08:30 – 19:00

1 Ekim – 1 Nisan Kış Tarifesi: 08:30 – 17:30

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir