Ege Bölgesi’nde yer alan Didim, Aydın’a bağlı şirin bir ilçe ve önemli bir turizim bölgesidir. Yurtdışından gelen bir çok turistin tercih ettiği Didim, uzunca plajları, tertemiz denizi ve bol oksijene sahip havası ile özellikle yaz aylarının vazgeçilmez noktalarındadır. Son yıllarda İngilizler tarafından satın alınan yazlık evlerin sayısı oldukça artmıştır.
Bölgede Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir ve yaz aylarının yanı sıra bahar ayları da Didim’e yapılacak seyahatlerin önemini artırmaktadır. 2016 yılı verilerine göre, ilçe de yaklaşık olarak 77 bin kişi ikamet etmektedir. Tarihte ilk yerleşim izleri MÖ 8000 yılına kadar uzanmakta olan bölgenin günümüzdeki ekonomisi turizm ve tarıma dayalıdır. Turizmin önemli bir getirisi olan yabancı yatırımların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Yaz ayları sıcak ve nemli, kış ayları ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Her mevsim ziyaret edilebilecek özelliklere sahip ilçeye altınkum plajı ve denizi için yaz, tarihi için ise sonbahar aylarında gidilebilir.
Didim Gezilecek Yerler
Doğal ve beşeri güzellikleri ile Didim, ziyaret etmeniz gereken çok önemli bir turistik bölgedir. Özellikle, küçük bir tatil bölgesi gibi görünen yer, yaz aylarında nüfusunu dörde katlayan bir beldedir. Tarihi, doğal ve diğer özelliklerini keşfetmeniz için, en az 1 haftalık bir zaman ayırmanız gerekecektir.
Milet Antik Kenti
İlçeye bağlı Akkoyun Köyü’nden yaklaşık 5 km kuzeyde yer alan Milet Antik Kenti, Türkiye’nin sayılı antik kentleri arasında yerini almış önemli bir yapıdır. Dönemin en kıymetli şehirlerinden biri olan Milet, Büyük Menderes nehrinin hemen yanıbaşında, verimli topraklarda kurulmuştur. Önemli bir merkez olmasının yanı sıra, bir çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan kent, günümüze kadar ulaşabilmiş ve korunabilmiş bir yerleşim yeridir. Agorası, kütüphanesi, hamamı, alt yapısal unsurları ve amfi tiyatrosu gibi pek çok bölümü bulunmaktadır ve hepsi çok dikkat çekicidir. Didim ziyaretinizde mutlaka uğramanız gereken bir yerdir.
Antik Tiyatro
Milet Antik Kenti’nin en dikkat çekici yapılarından biri olan tiyatro, Helenistik dönemin en önemli yapılarından biridir. Yapısal olarak, yamaç üzerine üç farklı bölümden oluşacak şekilde tasarlanmıştır. Deniz seviyesinden yaklaşık 40 Metre yukarıda kurulan tiyatronun manzarası, tıpkı Bodrum’daki amfi tiyatro gibi dikkat çeken bir yerde inşaa edilmiştir.
Faustina Hamamı
Antik kentin agorası ve tiyatrosu arasında kalan hamam, Roma imparatoru Marcus Avrelius tarafınca, eşine ithafen yaptırılmış. Adı ise, kralın eşinin ismi olan Faustina olarak belirlenmiştir. Yapı, büyük bir hamamdan ve etrafında yer alan, çeşme mahiyetindeki aslan heykelinden oluşmaktadır. Milet Müzesi’nde sergilenen bu aslan heykeli, dönemin mimari açıdan ne kadar detaycı olduğunun büyük bir örneğidir. Hamam, günümüze kısmen sağlam şekilde ulaşabilmiştir. Yakınlarında bulunan Serapis Tapınağı da dikkat çeken bir diğer önemli unsurdur.
Milet Müzesi Nerede?
Orayı bir kez araştıranların aklına direkt Milet nerede sorusu gelmektedir. Milet müzesi, Balat Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır ve genel itibari ile Milet Antik Kenti’ni içine alan arkeolojik kazı çalışmalarında bulunan eserlerin sergilendiği önemli bir yerdir. Adını da bu yönüyle almıştır. Müzede, ayrıca Didyma Antik Kenti’nden elde edilen tarihi eserler de sergilenmektedir. Önemli bir sergiye de ev sahipliği yapan müzede, yaklaşık 30 kadar aslan heykeli bulunmaktadır. Ayrıca kıymetli takılar, sütün başları, camdan yapılmış eserler, kitabeler ve mermer yapılar da dikkat çeken unsurlardır. Milet’i ziyaret ettikten sonra, bu müzeye de uğrayabilir ve eserlerin daha korunaklı hallerini yakından görebilirsiniz.
Didim Saplı Ada
Manzaraları ve doğanın verdiği harikulade güzellikleri ile Saplı Ada, Didim ilçesinin görülmeye değer yerleri arasındadır. Akbük beldesinin simgesel yerlerinden biri olan Saplı Ada, yeşil alanları, tertemiz havası ve görülmeye değer bölgeleri ile dikkat çeken bir yerdir. Adaya yukarıdan baktığınızda kaşık görüntüsü vermektedir. Sahte Cennet, Kazıklı ve Bozburun da yakınlarda bulunan ve ziyarete değer diğer yerlerdir.