İstanbul gezilecek yerler arasında yer alan Topkapı Sarayı Giriş Ücreti nedir? Topkapı Sarayı Şehrin en önemli yapıtları arasında gösterilir. Osmanlı Döneminde inşa edilmiş olan bu harika yapıt, bir zamanlar Devlet’i Aliyye’nin ana merkezi konumundaydı. Ve bu yapıt, günümüzde ise Topkapı Sarayı Müzesi olarak anılıyor. Bu sarayın yapımında Mimar Sinan’ın da bizzat görev aldığı bilinmektedir.
Şehrin en eski yapıtlarından biri olan saray, şu an UNESCO Dünya Miraslar Listesi’nde de yer almaktadır. Peki, tam 600 yıllık bir geçmişe sahip olan Topkapı Sarayı Müzesi giriş ücreti 2023 yılı fiyat tarifesi ne kadar ve müzeye giriş çıkış saatleri nelerdir? İşte tüm bu soruların cevabı…
Topkapı Sarayı Giriş Ücreti 2023
Topkapı Sarayı Müzesi giriş ücreti 2023 yılı tarifesi, sarayda yer alan bölümlere göre değişiklik göstermektedir. Bu kısımların fiyat tarifelerini aşağıda sıraladık:
Topkapı Sarayı tam giriş ücreti = 60 TL
Topkapı Sarayı indirimli giriş ücreti = 10 TL
Harem bölümü tam giriş ücreti = 40 TL
Harem bölümü indirimli giriş ücreti = 20 TL
Aya İrini Müzesi tam giriş ücreti = 30 TL
Aya İrini Müzesi indirimli giriş ücreti = 10 TL
Topkapı Sarayı + Harem Bölümü + Aya İrini Müzesi tam giriş ücreti = 110 TL
Topkapı Sarayı + Harem Bölümü + Aya İrini Müzesi indirimli giriş ücreti = 30 TL
Topkapı Sarayı + Aya İrini Müzesi tam giriş ücreti = 80 TL
Topkapı Sarayı + Aya İrini Müzesi indirimli giriş ücreti = 20 TL
Not: İndirimli fiyat tarifesinden yararlanmak için 18 ile 25 yaş aralığında olmak gerekmektedir. 18 yaşın altındaki tüm ziyaretçiler ise Topkapı Sarayı Müzesini ücretsiz ziyaret edebilirler.
Topkapı Sarayı Giriş – Çıkış Saatleri
Haftanın her bir gününde açık olan Topkapı Sarayı Müzesi giriş ve çıkış saatleri şu şekildedir;
Hafta İçi Açılış Saati = 10:00
Hafta İçi Kapanış Saati = 17:00
Hafta Sonu Açılış Saati = 10:30
Hafta Sonu Kapanış Saati = 17:00
Topkapı Sarayında Müzekart Geçerli Mi?
Evet, 60 TL karşılığında Müzekart çıkararak Topkapı Sarayı Müzesinin bazı kısımlarını ücretsiz gezebilirsiniz. Ancak Müzekart ile ücretsiz giriş hakkı, saray müzesinin bazı kısımlarını kapsamıyor. Bu kısımlara ise sadece ücret ödeyerek giriş yapabilirsiniz.
Osmanlı dönemi yapıtlarından biri olan Topkapı Sarayı, adeta tarihi bir yapıt niteliğindedir. Saray yapımına 1465 yılında başlanmış ve o zamandan tam 13 yıl sonra tamamlanmıştır. Saray mimarisinde bariz bir şekilde Osmanlı tarzının uygulanmış olduğunu da söyleyebiliriz. Sarayın inşasından sonra Osmanlı padişahları da burada yaşamaya başlamışlardır. Burası, aynı zamanda Osmanlı Devletinin idari işlerinin yürütüldüğü bir merkez olarak da kullanılmaktaydı. Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan Topkapı Sarayı, müze statüsüne ise dönemin Osmanlı padişahı Abdülmecit zamanında kavuşmuştur. Mustafa Paşa Köşkü, Bağdat Köşkü, Mecidiye Köşkü ve kubbeti, sarayın müze olarak açıldığı 1920 tarihindeki ilk ziyaret edilebilir bölümlerdi. Ayrıca Topkapı Sarayı’nın yapıldığı günden bu yana çok da fazla bir değişime uğramadığını söyleyebiliriz. Buraya sadece belirli zaman aralıklarıyla yenileme çalışmaları yapıldı. Onun haricinde ise sarayın genel mimarisi daima aynıydı.
Topkapı Sarayı Müzesi Eserleri
Topkapı Sarayı Müzesi, özellikle de dini değerler olarak kabul edilen birçok tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. Bu bakımdan, en çok merak edilen Topkapı Sarayı Müzesi eserlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Hırka-i Saâdet
- Hırka-i Saâdet’in saklı olduğu altın sandık
- Hz. Muhammed Peygamber’e ait ayak izi, sakalı ve Uhud Savaşı’nda kırılan dişinin bir parçası
- Hz. Muhammed Peygamber’in kabir toprağından bir parça
- Hz. Muhammed Peygamber’in mührü (Mühr-ü Saadet),
- Hz. Muhammed Peygamber’in sandaletleri (Nal-ı Saadet),
- Hz. Muhammed Peygamber’in kılıcının kabzası, kılıçları, oku ve yayı
- Hz. Muhammed Peygamber’in yalancı peygambere gönderdiği bir mektup ve ayrıca kızı Fatıma’nın seccadesi
- Sancak-ı Şerif
- Sahabe-i Kiram’ın kılıçları
- Hacerü’l-Esved muhafazası
- Kâbe’nin altın su oluğu
- Kâbe’nin anahtarı ve kilitleri
- Hz. Yusuf Peygamber’in cübbesi
- Kâbe’nin kapılarından biri
- Hz. İbrahim Peygamber’in tenceresi
- Mescid-i Nebevi’nin maketi
- Mescid-i Aksa’nın maketi
- Hz. Davud Peygamber’in kılıcı
- Hz. Musa Peygamber’in asası
Topkapı Sarayı Nerede ve Nasıl Gidilir?
Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul şehrimizin Fatih ilçesinde yer alıyor. Sarayburnu olarak adlandırılan kısma inşa edilen bu yapıt, ulaşım açısından da oldukça avantajlı bir konumdadır. Buraya ulaşmak için dilerseniz vapur hatlarını, dilerseniz tramvay veya da Marmaray hattını kullanabilirsiniz. Gülhane Parkı’nın hemen yan tarafındaki Topkapı Sarayı Müzesi’ni eminiz ki sizler de çok seveceksiniz.
Yorumlar (1)