Kapadokya gezilecek yerler arasındaki Göreme Milli Parkı, nadiren rastlayabileceğiniz bir güzelliktir. Biz de 1985 yılı itibariyle UNESCO Dünya Miraslar Listesi’ne alınan ve Kapadokya bölgesinin mazisini en güzel şekilde anlatan bu park hakkında sizlere bilgilendirmeler yapacağız. İşte, Göreme Milli Parkı hakkında bilgi.
Göreme Milli Parkı
Kapadokya’nın önemli bir turistlik bölgesi olan Göreme Milli Parkı, toplamda 40 kilometrelik bir alanı kaplıyor. Kapadokya’da tatil yapmak gibi bir planınız olacaksa da bu güzel parkı uzman bir rehber eşliğinde gezip görebilirsiniz. Buraya gelen tatilciler için milli park bölgesinde özel bir otopark olduğu bilgisini de sizlerle paylaşmak isteriz.
Nevşehir il merkezi ile Ürgüp ve Avanos ilçelerinin tam ortasında yer alan Göreme Milli Parkı, her yıl ortalama olarak 1 milyon civarında yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Siz de bu milli parka geldiğinizde, burada tarihi ve doğal güzellikleri hep bir arada görüp inceleme fırsatı yakalayacaksınız.
Her biri sanki el işlemesi ile yapılmış gibi olan peri bacaları, yürümesi oldukça keyifli olan vadiler, tarihi yapılar ve diğer birçok doğal güzellik, Göreme Milli Parkı’nın en gezilip görülesi yerleri arasındadır. Göreme Milli Parkı gezilecek yerler arasında ise Göreme Açık Hava Müzesi, Zelve Ören Yeri, Ürgüp, Ortahisar, Uçhisar, Çavuşin ve Avcılar vardır.
Tarih ve doğal güzellikler açısından emsal bölgelere nazaran çok daha dikkat çeken bir yer olan Göreme Milli Parkı, günümüzde ise koruma altına alınmış durumdadır. Devlet tarafından kesin sınırlamalar getirilen ve yerleşim yerine dahil edilmeyen bu bölge, eser ve doğal güzelliklerinin korunması amacıyla Kültür, Turizm ve Orman Bakanlıklarınca da ayrıca korunuyor.
Kapadokya ve Göreme gezilecek yerler turu yapan ziyaretçilerin mutlaka uğramak istedikleri bir yer olan bu park, çok sayıda kiliseye de ev sahipliği yapıyor. Göreme Milli Parkı’ndaki kiliseler hangileridir diye soracak olursanız, bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Elmalı Kilise
- Tokatlı Kilise
- Çarıklı Kilise
- Yılanlı Kilise
- Karanlık Kilise
- Saklı Kilise
- Sarnıç Kilisesi
- El Nazar Kilisesi
- Görkündere Kilisesi
- Aynalı Kilise
- Durmuş Kadir Kilisesi
- Yusuf Koç Kilisesi
- Yamanlı Kilise
- Meryem Ana Kilisesi
- Eğritaş kilisesi
Ayrıca yine bu park içerisinde manastır ile şapellerin de var olduğunu belirterek, onları da şu şekilde ayrıca sıralamak isteriz;
- Kızlar ve Erkekler Manastırı
- Azize Catherine Şapeli
- Azize Barbara Şapeli
- Aziz Basil Şapeli
Güzel bir gün batımı seyretmek isteyen tatilcilere ise yine bu bölgede bulunan Güvercinlik, Güllüdere, Bağlıdere, Kızılçukur ve Meskendir vadilerine gitmeyi tavsiye ederiz. Güneşin batışını ve akşam saatlerinin gelişini buralarda izlemek, sizlere güzel bir manzara sunmanın yanı sıra aynı zamanda ruhunuzu da rahatlatacaktır.
Göreme Milli Parkı Nasıl Oluştu?
Ülkemizin tam da Orta Anadolu bölgesinde yer alan ve Erciyes ile Hasan Dağı arasındaki Göreme Milli Parkı, volkanik bir bölge statüsündedir. Oluşumu bundan tam 60 milyon yıl öncesine dayanıyor olan bu parkın zemini, çok eski yıllarda Göreme Vadisi’ne püsküren lavların katılaşıp şekillenmesiyle oluşmuştur. Bu lav kayalıklarını şekillendiren en büyük etken ise yağmur, sel ve rüzgarlar olarak sıralanabilir.
Buradaki insan yaşamının ne zaman başladığını araştıracak olursak da bunun için Kalkolitik döneme kadar gidebiliriz. Bir dönemler manastır hayatıyla birlikte adeta tarih yazan bölgedeki insanlar, 4’üncü yüzyıldan başlayıp 13’üncü yüzyıla kadar geçen süre içerisinde buradaki kayalıkları oyarak kilise, şapel ve farklı yaşam alanları oluşturmuştur.
Burada Hristiyanlık dini henüz tam anlamıyla kabul edilmemişken bile bu dini yaşamak isteyen bazı kişilere gerekli özgürlükler sağlanabiliyordu. Bölgenin engebeli ve gizemli yapısı, herkesin kendi inancını özgürce yaşaması için onlara olanak sağlıyor, adeta diledikleri gibi gizli bir hayat sürmelerine yardımcı oluyordu.
Göreme Milli Parkı nasıl oluştu sorusuna istinaden bu bölgenin genel yapısına şöyle bir göz attığımızda, burayı oluşturan coğrafyanın platolardan, yüksek tepelerden, vadilerden ve vadileri birbirinden ayıran yüksek rakımlı düzlüklerden oluştuğunu görmekteyiz. Tüm bu doğal güzelliklerin arsına tarihi mimarisiyle ön plana çıkan Bizans kiliseleri de eklenince, Göreme Milli Parkı’nın UNESCO Dünya Miraslar Listesi’ne girmesi kaçınılmaz olmuştur.
Göreme Milli Parkı Hangi İlimizde ve Nasıl Gidilir?
Göreme Milli Parkı Nerede diye soracak olursanız, sizlere bu güzel bölgenin Nevşehir’e bağlı olan Göreme ilçesinde yer alıyor olduğunu belirtmek isteriz. Ve tatilcilerin buraya özel araçlarıyla gitmeleri durumunda, Nevşehir – Uçhisar yolunu takip etmeleri ve bu şekilde 20 dakikalık bir sürüş yapmaları gerekir. Ayrıca özel aracınızın olmaması veya tercih etmemeniz durumunda ise Göreme Milli Parkı’na gelmek için Kapadokya’nın hemen her bir yerleşim yerinden kalkan toplu taşımalara binebilirsiniz.
Göreme Milli Parkı Giriş Ücreti 2024
Göreme Milli Parkı giriş ücreti 2024 yılı için 480 TL olarak belirlenmiştir. 18 yaş altı öğrenciler için ücretsizdir. Göreme Milli Parkında müzekart geçerlidir.
Göreme Milli Parkı Giriş – Çıkış Saatleri
Göreme Milli Parkı giriş ve çıkış saatleri, yaz ile kış sezonu tarifelerine göre değişiklik göstermektedir. Ve sezonluk olarak değişen ziyaret saatleri aşağıdaki gibidir;
Yaz Sezonu (Nisan – Ekim arasında)
- Açılış Saati = 08:00
- Kapanış Saatı = 19:00
Kış Sezonu (Kasım – Mart arasında)
- Açılış Saati = 09:00
- Kapanış Saatı = 17:00