Ihlara Vadisi Giriş Ücreti, Nerede ve Tüm Detaylar 2024
  1. Anasayfa
  2. Kanyonlar

Ihlara Vadisi Giriş Ücreti, Nerede ve Tüm Detaylar 2024

0

Bu içeriğimizde siz değerli okurlarımız için, Kapadokya bölgesinin en önemli kesimlerinden biri olan Ihlara Vadisi tanıtımı yapacağız. O halde hiç vakit kaybetmeden direkt olarak içeriğimize geçelim

Ihlara Vadisi Hakkında Bilgi

İlk olarak Ihlara Vadisi hakkında bilgi vererek, bu harika yer hakkındaki genel tanıtımımıza şöyle bir başlamış olalım. 100 metre yüksekliğinde

ve tam 10 kilometre uzunluğunda olan bu harika kanyon, ziyaretçiler açısından son derece etkili bir yerdir. Ihlara Vadisi nasıl oluştu sorusuna cevap olarak; volkanik aktiviteler sonucu püsküren lavlar ile Melez Nehri’nin binlerce yıllık aşındırması sonucu, bu vadi oluşmuştur.

Aynı zamanda doğal güzellik yapısının yanı sıra köklü tarihile de öne çıkan Ihlara Vadisi bölgesinde, kaya içerisine insanlar tarafından oyulmuş olan kiliseler, peri bacaları, yerleşim yeri ve manastırlar olduğunu göreceksiniz.

Eğer siz de Kapadokya gezisinde nerelere gidilir diye merak edip soruyorsanız, Ihlara Vadisine gitmek fikrini kesinlikle tavsiye ederiz. Şimdi de Ihlara Vadisi’nde ne yapılır, hep birlikte göz atalım…

Ihlara Vadisi Nerede?

Ihlara Vadisi nerede diye soran tatilcilerimiz için, bu harika bölgenin Aksaray ili sınırları içerisinde bulunduğunu söyleniliriz. Tam konum olarak ise Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde bulunan bu vadi, dünya üzerindeki tüm kanyonlar arasında çok önemli bir yere sahiptir.

Ihlara Vadisi Yol Tarifi

Ihlara Vadisi yol tarifi için ilk olarak Aksaray’ın Güzelyurt ilçesine geliyoruz. Daha sonra ise ister sadece yoldaki tabelaları izleyerek ve yine isterseniz telefon navigasyonunuzu kullanarak da bu vadiye ulaşabilirsiniz.

Ihlara Vadisi Giriş Ücreti 2024

Ihlara Vadisi giriş ücreti 2024 olarak her bir ziyaretçi için 100TL olarak belirlenmiştir. Öğretmen ve öğrencilerin tamamen ücretsiz giriş yapabilirler.

Müze kart geçerlidir. Müzekart sahibi olmanız durumunda siz de tamamen ücretsiz bir şekile giriş yapabilirsiniz. Ve ödediğiniz ücrete dahil olarak sesli tur rehberi hizmetinden de faydalanabileceksiniz. Koy alanına giriş saatleri ise her gün 08:30 ile akşam 19:00 arasındadır..

Ihlara Vadisi
Ihlara Vadisi

Bu vadiyi gezip görmek için hemen ön tarafına geldiğinizde, aracınızı park edebileceğiniz bir otopark mevcut olmakla birlikte, aracınızı bu otoparka kırarak vadi içerisine doğru ilerleyebilirsiniz. Daha sonra, hemen ilk kısımda rastlayacağınız mağazadan giriş biletinizi ve isterseniz de kendiniz için atıştırmalık bir şeyler alabilirsiniz.

Biraz daha ilerleyip Ihlara Vadisi alanını gördüğünüzde, o muazzam manzara karşısında gerçekten de büyüleneceksiniz. Ve şimdi de müthiş bir merdiven iniş faslına başlayarak, vadi bölgesine doğru iniyoruz. Ancak bu merdivenlerin sizi gerçekten de çok yorabileceğini belirtmek isteriz. Yaklaşık 10 dakikalık merdiven inişinin ardından vadi bölgesine ulaşımı sağladık ve elbette ki haliyle de yorulduk.

Biraz dinlenip nefeslendikten sonra ilk etap olarak 4 kilometre uzunluğundaki güzel patika yollarını yürüyebiliriz. Bu yollar, Melediz Nehri’nin sularıyla kaplıdır ancak bu suların derinliği en fazla diz kapağı hizasında olduğu için yürümenize engel olmayacaktır.

4’üncü ve 13’üncü yüzyıllar arasında oldukça önemli bir saklanma, inziva, sıkı bir manastır yaşamı ve yerleşim bölgesi olan Ihlara Vadisi, Hristiyanlığın doğuşunda da çok önemli bir yere sahiptir. Ve bu bölgede yer alıp Ihlara Vadisi gezilecek yerler arasında olan Melendiz Çayı, hoş görüntü ve o rahatlatıcı sesiyle birlikte sizlere gerçekten de çok iyi gelecektir.

Az önce bahsettiğimiz ve bu vadinin tarihi kalıntıları olarak tanımladığımız kısımları şimdi biraz daha yakından tanıyalım istiyoruz. Buradaki tarihi kalıntılardan biri olan Ağaçaltı Kilisesi, vadi girişine yakın bir konuma inşa edilmiştir. Kilisede; Hazreti İsa’nın bir aslan ve ejderha ile göğe yükselmesi ve doğumu gibi motifler bulunmaktadır. Yine bu vadideki bir diğer kilise olan Sümbüllü Kilisesi de yine Hristiyanlığa dair birbirinden farklı fresklerle doludur. Ihlara Vadisindeki gezilip görülmesi gereken diğer tarihi yerler ise şunlardır;

Ihlara Vadisi’nde Bulunan Kiliseler

Yılanlı Kilise

Ihlara Vadisi - Yılanlı Kilise
Ihlara Vadisi – Yılanlı Kilise

Kokar Kilisesi

Ihlara Vadisi - Kokar Kilise
Ihlara Vadisi – Kokar Kilise

Eğritaş Kilisesi

Eğritaş Kilisesi
Eğritaş Kilisesi

Direkli Kilise

Ihlara Vadisi - Direkli Kilise
Ihlara Vadisi – Direkli Kilise

Ve devamında;

  • Saint Georgeus (Kırkdamaltı) Kilisesi
  • Karagedik Kilisesi
  • Ala Kilisesi
  • Bezirhane Kilisesi
  • Bahattin Samanlığı Kilisesi
  • Batkın Kilisesi

Olarak gidiyor.

Sıralamış olduğumuz bu yerlerin bazıları, vadiyi gezip görmek amacıyla yürümüş olduğunuz yol üzerinde yer almaktadır. Bazı tarihi yerler ise oldukça yüksek ve ulaşılması zor yerlerdedir. Elbette ki bu eser ve yerlerin tümüne merdiven yolu bağlantısı yapılmıştır. Ancak o merdivenleri çıkıp inmek çok yorucu olacak fakat bunun sonucunda birbirinden muhteşem tarihi eserler ve mekanlar görebileceksiniz.

Ihlara Vadisi yürüyüş etkinliğimizin 3 buçuk kilometrelik kısmını ilerlediğimizde ise karşımıza bu defa Belismira Köyü çıkıyor. Oldukça eski bir Anadolu köyü olan Belismira, siz değerli misafirlerini gerçekten de çok güzel bir şekilde ağırlayacaktır. Köyde, nehir üzerinde oturma yerleri olan bir restoran işletmesi bulunuyor. Siz de tam olarak bu restoranda oturarak, yürümüş olduğunuz o uzunca yolun yorgunluğunu atabilir ve birbirinden güzel yemekler yiyebilirsiniz.

Belismira Köyü’nden sonra, Ihlara Vadisi yürüyüşünü tamamlamak için geriye 6 kilometrelik yol kalıyor. Özellikle de özel aracıyla gelen bazı misafirler, tam da bu noktadan geriye dönüp, bu yürüyüşe ilk başladıkları yere kadar geliyorlar. Ancak bazı misafirler ise özel araçtan ziyade, tur otobüsü kullanarak  bu bölgeye gelmiştir. Dönüş otobüsü ise vadinin diğer ucunda olmasıyla berber, bu otobüslere tekrardan binecek olan kişiler, geriye kalan 6 kilometrelik vadi yolunu da yürümektedir.

Geriye kalan 6 kilometrelik vadi yolunu yürümeye devam edenler, Yapraklıhisar Köyü’ne ulaşarak buranın o eşsiz manzarasının tadını çıkarıyorlar. Manzaralarını doya doya seyredeceğiniz bu köydeki en önemli doğal güzellik ise kronik şeklindeki peri bacalarıdır. Bu köyden de 1 kilometre daha ilerlediğinizde, karşınıza dünyaca ünlü bir yer olan Selime Manastırı çıkacak. Kapadokya’nın en önemli, en büyük ve en etkileyici dini değerlerinden biri olan Selime Manastırı, rahipler tarafından kaya içerisi oyularak 13’üncü yüzyılda yapılmıştır.

Ayrıca bu vadiye gelmeden önce kendiniz için birtakım hazırlıklar yapabilirsiniz. Örneğin; yanınızda bir spor ayakkabısı, bir çift terlik, yağmurluk, şemsiye ve bir de mevsimlik üst kıyafet bulundurmanız, sizin için gerçekten de çok avantajlı bir durum olacaktır.

Yazı Önerilerimiz:

Kastamonu Horma Kanyonu Nerede, Giriş Ücreti Nedir? 2022

Salda Gölü Nerede? Nasıl Gidilir? Giriş Ücreti Nedir? 2022

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir