Şehrin ortasında bulunan Ulucanlar Cezaevi Müzesi, günümüzde birçok farklı kesim tarafından sıkça ziyaret edilmektedir. Zamanında mahkumların ıslah edilmesi için avantajlı bir konum olarak seçilen bu işlek yer, tarım arazilerine yakın yerde yer almaktadır. Mahkumların burada çalışmasına da imkan verilirken, bölgede mezarlık görevi de görmekteydi. 1923 yılı itibariyle bölgeye depo binası yapılmasına karar verilirken 2 sene sonra 1925 yılında ise hapishaneye dönüştürülmüştür. Bu cezaevinde birçok ünlü isim hapis yatarak mahkum olmuştur.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nin Hikayesi Nedir?
Ulucanlar Cezaevi’nin ilk adı Cebeci Tevkifhanesi olarak bilinmektedir. Sonrasında Cebeci Umumi Hapishanesi adını alan cezaevi en son olarak Ulucanlar Cezaevi olarak ismini güncellemiştir. 1925 senesinden 2006 senesine kadar aktif olarak cezaevi olarak kullanılan kurum, kapsamlı bir onarım işlemi sonrasında 2008 yılı itibariyle de müzeye çevrilmiş durumdadır. Cezaevi müzesi, ziyaretçilerine ise 2011 yılı itibariyle açılmış durumdadır. Cezaevi içerisinde geçmiş anıların bir daha yaşanmaması ve geleceğe umut ile bakılabilmesi için örnek teşkil etmektedir.
Cezaevi müzelerinin odaları günümüzde hala rutubetli ve nemli bir şekilde durmaktadır. Durumun böyle olması cezaevinde yaşamın zorluklarını hatırlatmak istemiştir. Tek kişilik odaların yanı sıra o döneme uygun olan eşyalar ile tasarlanan bu müzenin içerisinde balmumundan yapılan birçok heykel de yer almaktadır. Ayrıca cezaevinin ortasında idamlar için kullanılan dar ağacı da yer almaktadır.
Ulucanlar Cezaevi’nde Kimler Yattı?
Ankara’da yer almakta olan Ulucanlar Cezaevi’nde geçmişten günümüze birçok ünlü isim yatmış durumda. Bu cezaevinde yatan isimler arasında;
- Cüneyt Arcayürek,
- Nâzım Hikmet,
- Yaşar Kemal,
- Yavuz Öbekci,
- Selim Sadak,
- Sırrı Sakık,
- Kemal Tahir,
- Metin Toker,
- Muhsin Yazıcıoğlu,
gibi birçok isim yer almaktadır.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi Nerede?
Ulucanlar Cezaevi aşağıda yer alan güncel adreste yer almaktadır. Bu adres üzerinde cezaevini ziyaret edebilir ya da aşağıda yer alan telefon numarasından cezaevi ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletebilirsiniz.
- Telefon: 0312 507 01 38
- Adres: Hacettepe Mahallesi Ulucanlar Caddesi No:63 Altındağ/ANKARA
Ulucanlar Cezaevi Müzesi Giriş Ücreti 2023
Ulucanlar Cezaevi ziyaretçilerine birçok travmatik olayı yansıtmaktadır. Dönemin şartlarını ve cezaevi ortamını bizlere an ve an aktarmakta olan cezaevine ziyaretçi olarak girmek için 2023 yılında 10 TL ödemeniz yeterli olmaktadır. Öğrenci ve öğretmen olan bireyler ise 4 TL giriş ücreti ile ödeme yapabilmektedir. 65 yaşın üzerinde olan ve engelli olan bireyler ise cezaevine ücretsiz olarak giriş yapabilmektedir.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi Ziyaret Saatleri Nedir?
Ulucanlar Cezaevine girmek için bir takım ziyaret saatlerine dikkat etmek gerekmektedir. Cezaevini ziyaret edecek ziyaretçiler haftanın Pazartesi günü hariç diğer tüm günleri sabah 10:00 ile akşam 16:00 saatleri arasında cezaevini ziyaret edebilmektedir. Cezaevi Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi Kime Ait?
12 Şubat 2008 tarihinde alınmakta olan bir kararla Ulucanlar Cezaevi Müzesi Ankara Altındağ Belediyesi’nin kullanımına geçmiştir.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde Neler Bulunmaktadır?
Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nin 7.Koğuşunda cezaevinin müze belgeselini izlemeniz mümkün olabilmektedir. Bu müze belgeseli izlendikten sonra gezi çok daha verimli geçebilmektedir. Ayrıca hapis yatmış olan bireylerin kullanmış olduğu eşyalar, hapis odalarının çeşitli kısımlarına yerleştirilmiştir. Bu müze geçmişte birçok farklı filme konu olmuş olup, herkesin bildiği dizilerden birisi olan Ezel dizisinde de kullanılmıştır. Koğuşları gezdiğinizde mahkumların zamanında hissetmiş olduğu tüm duyguları hissetmeniz mümkün olacaktır. Cezaevini gezerken bazı noktalarda tüylerinizin diken diken olması kaçınılmaz olacaktır. Uzun ve dar koridorlarda ilerlediğiniz sırada karamsar bir manzara ile karşı karşıya kalacaksınız. Cezaevinde her türlü detay sizlere sunulduğu için mutlaka cezaevinde yer alan koğuşların duvarlarını bile dikkatli bir şekilde incelemeniz gerekmektedir. Birçok mahkumun yazmış olduğu sözler ve şiirler ilk günkü gibi korunmaktadır. Müzenin iç bölümünün yanı sıra avlu bölümü de iyi bir şekilde değerlendirilmektedir. Müzeyi gezmek için ortalama olarak 1 saate ihtiyacınız olacak bu nedenle ziyaret saatinin bitmesine yakın gitmemeniz tavsiye edilmektedir.