Hattuşaş Antik Kenti gezisi özellikle tarihi turları seven kişiler tarafından çok sık yapılan bir plandır. Hattuşaş Antik Kentine gitmek isteyen birçok kişi rahat ulaşım seçenekleri ile bölgeye ulaşabilmektedir. Hattuşaş Antik Kentine ulaşıldığı andan itibaren gezi ve bilgi almak için rehberler ile de iletişime geçilebilir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Hattuşaş Antik Kenti sadece bölge için önemli değil.
Hattuşaş Antik Kenti dünya için de önemli olan bir yer haline gelmiştir. Yapılan arkeolojik kazı çalışmaları, keşifler ve kalıntılar küresel ölçekte ses getirmiştir. Hitit İmparatorluğu’na dayanan uzun geçmişi ile özellikle Anadolu ve Suriye için önem taşıyan bir yerdir. Geçmişten günümüze kadar olan süreçte kültür varlıklarının korunmasına yönelik yapılan çalışmalar devam ettirilmiş ve aynı zamanda ziyaretçiye de açılmıştır. Birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken bir bölgedir.
Hattuşaş Antik Kenti Kısa Bilgi
Hattuşaş Antik Kenti hakkındaki bilgiler hala ilgi çekicidir. Bölgenin genel yapısı, coğrafyası, iklim şartlarının yanı sıra kültürel tarihi de oldukça önemlidir. Milattan önce 2 binli yıllara kadar uzanan tarihi ve birçok medeniyete ev sahipliği yapması Hattuşaş’ı önemli hale getirmiştir. Hattuşaş Antik Kenti hakkında bazı detaylar şunlardır:
- 1986 yılında Unesco Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.
- Çorum’da yer alır.
- Çok uzun bir süre Hitit Döneminde başkent olarak kullanılmıştır.
- Bin Tanrılı Şehir olarak bilinir.
- Anıtsal kapıları bulunur ve bu durum hem tarih hem de sanat tarihi için önemlidir.
- Dünyaca ün kazanan Nişantepe Yazıtı da burada yer alır.
- Çorum şehir merkezine 80 km’lik mesafede bulunur. Boğazkale ilçesine ise 4 km uzaklıktadır.
- Aşağı Şehir ve Yukarı Şehir olarak iki ana bölgeye ayrılır. İçerisinde ayrıca kale, tapınak ve yerleşim alanı olarak kullanılan farklı yapılar da yer alır.
Hattuşaş Antik Kenti Nerede?
Hattuşaş Antik Kenti’nin adresi Boğazkale ilçesi olarak görülmektedir. Çorum şehrinde yer alan Boğazkale ilçesine ulaşılması gerekir. Bu bölgeden ise dakikalar içerisinde antik kente ulaşım sağlanabilir. Hem Çorum şehir merkezinden hem de ilçe merkezlerinden antik kente giden toplu taşıma araçları da bulunmaktadır. Ziyaretçilerin kendi araçları yok ise bu durumda toplu taşıma araçlarını ve servisleri kullanarak antik kent ulaşımları tamamlanabilir.
Hattuşaş Antik Kentine Nasıl Gidilir?
Hattuşaş Antik Kenti’ne ulaşım bir hayli kolaylaşmıştır. Hattuşaş Antik Kentine ulaşım için çoğu kişi Ankara’yı tercih eder. Antik Kentine Ankara Esenboğa Havalimanından ulaşacak olan kişiler 242 kilometrelik bir yolculuk yaparlar. Samsun Çarşamba Havalimanından ise 176 kilometrelik bir seyahat ile antik kente ulaşmak mümkündür. Hattuşaş Antik Kentine ulaşım için Çorum’un D795 Yolu kullanılmalıdır. Ziyaretçiler özel araçları ile bu yolu kullanarak antik kente ulaşım sağlayabilir. Aynı zamanda Çorum otogarından ve şehir merkezinden kalkan farklı araçlar ile de antik kente ulaşmak mümkündür. Antik kente ulaşmak için öncelikle boğaz köy ilçesine ulaşılmalıdır.
Hattuşaş Antik Kenti Giriş Ücreti 2024
2024 yılı için Hattuşaş Antik Kentine giriş ücreti 50 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Giriş esnasında ücret talep edilmeyenler ise şu grupta yer alan kişilerdir:
- 18 yaş altında olanlar
- 65 yaş üstünde olanlar
- Müze Kart’ı olanlar
Hattuşaş Antik Kenti’nde Müze Kart geçerlidir, Müze Kart sahipleri kartlarının seviyesine bağlı olarak müzeye en az 1 kere ücretsiz giriş yapabilmektedir. Müzeye ücretsiz giriş yapmak için Müze Kart alınabilir ve kartın sağlayacağı diğer avantajlardan ve ücretsiz girişlerden de yararlanılabilir.
Hattuşaş Antik Kenti Ziyaret Saatleri
Hattuşaş Antik Kenti çalışma saat ve günleri haftanın 6 günü olarak belirlenmiştir. Yaz aylarında haftanın her günü ziyaretçilerin kabul edildiği yoğun dönemler ile karşılaşmak da mümkündür. Çorum Müze Müdürlüğüne bağlı olarak denetlenen ve yürütülen Hattuşaş Antik Kenti’nin ziyaret saatleri şunlardır:
- Yaz Dönemi: 08.00’de açılır ve 19.00’da kapanır.
- Kış Dönemi: 08.00’de açılır ve 17.00’de kapanır.
Hattuşaş Antik Kenti özellikle kış aylarında pazartesi günleri kapalı olabilmektedir. Müze müdürlüğü tarafından belirlenen şartlara göre değişiklik yapılabilmektedir.