Almanya vizesi alarak gidebileceğiniz Almanya Federal Cumhuriyeti, Orta Avrupa’da bulunan bir ülkedir. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden en kalabalık nüfusa sahip olanıdır. Ülkenin başkenti ve en yüksek nüfuslu şehri Berlin’dir. Günümüzde Almanya bir federasyondur. Yani eyaletlere bölünmüştür ve kendi içinde bu eyaletlerin de başkentleri vardı. Bilinen ulusal temellere dayalı Almanya 1871’de Prusya Krallığı tarafından kuruldu.
Almanya; Hollanda, Danimarka, Belçika, Lüksemburg, Fransa, İsviçre, Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya ile komşudur. Almanya üzerinden bu ülkelere de seyahat etmek çok kolaydır. Çok göç alan bir ülkedir. Nazi geçmişinden dolayı ön yargı ile bakılsa da günümüzde çok kültürlülüğü tamamen oturtmuştur. Ülkede ikamet edenlerin %19’u yabancı ve yabancı kökenlidir. 2004 yılında yaklaşık 7 milyon yabancı Alman vatandaşlığı almasına rağmen bu rakamlar bu şekildedir. Almanya ile Türkiye arasında 30 Ekim 1961’de İşgücü Anlaşması imzalandı. Bu anlaşma ile binlerce Türk Almanya’da çalışmak üzere gitti ve günümüzde de Almanya’daki yoğun göçmen nüfusunu Türkler oluşturmaktadır. Bunun sonucu olarak Türk nüfusunun Alman nüfusundan fazla olduğu bölgeler var. Almanya’da yaşayan Türklerin en çok yoğunlaştığı yerler: Düsseldorf, Stuttgart, Frankfurt ve Berlin’dir.
Avrupa’nın en çok göç alan ülkesi olmasında sürekli büyüyen bir ekonomiye sahip olması çok etkilidir. Endüstri, otomotiv ve teknolojide yaşadıkları ilerlemelerle beyin göçüne en çok ihtiyaç duyan ülkelerdendir. Türkiye’den de genellikle aile ziyaretleri ve iş için en çok gidilen ülkedir.
Ulaşım, küçük kasabalardan büyük kentlere dahi çok kolaydır. U-Bahn (metro), S-Bahn (banliyö ekspres treni), tramvay hatları (Straßenbahn) ve otobüsler ile her yerden her yere gidilebiliyor. Daha pratik olması için araç kiralama ve taksi imkânları da vardır.
Almanya Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Almanya vize başvurusu yapacak kişi eğer kısa süreli seyahat, kongre, eğitim, gönüllü faaliyet vb. sebeplerden yapıyorsa bunun için konsolosluğa gitmeyebilir. Almanya Konsolosluğu tarafından görevlendirilmiş, yetki verilmiş acentelerden ve merkezlerden bu başvuru sağlanabilir. Ancak burada yetkinin gerçekten konsolosluk aracılığı ile verildiğinden emin olunmalıdır. Eğer uzun süreli kalmak, iş için yerleşmek gibi planlar varsa başvuru işlemi direkt Almanya Konsolosluğu ve Almanya Büyükelçiliği’ne yapılmalıdır.
Almanya vizesi için atılacak ilk adım konsolosluktan vize randevusu almaktır. Vize randevuları hemen verilemeyebiliyor, bu yüzden erken davranmak kişiye fayda sağlayacaktır. Kısa süreli vize işlemi için başvuru yapıldığında sonuçların çıkması da yaklaşık 15-20 gün sürmekte. Seyahat vaktinden en az 1 ay önce bu işlemlere başlanmış olması bu nedenle tavsiye edilir.
Sadece son 59 ay içinde Schengen Vizesi başvurusu sırasında parmak izi vermiş olan başvuru sahipleri, şahsen başvurma zorunluluğundan muaftır. Bu durumda başvuru sahipleri, yazılı vekâlet verdikleri bir kişi aracılığıyla da başvurularını yapabilmektedir.
Almanya Vizesi Başvuru Formu Nereden Alınır, Nasıl Doldurulur?
Randevuya giderken vize başvuru formu doldurulup götürülmelidir. Bu form sayesinde konsolosluk başvuru yapan kişi hakkında ayrıntılı bilgiye sahip alır ve o şekilde işlemleri başlatır. Formda yalan beyandan kaçınılmalıdır çünkü başvuru değerlendirmesi sırasında beyanlar soruşturuluyor. Almanya vize başvuru formu online olarak doldurulup bu linkten gönderilebileceği gibi pdf olarak indirilerek elle de doldurulabilir.
Form ve gerekli evraklarla başvuru yapıldıktan sonra değerlendirme sürecinde konsolosluk yetkilileri kişiyi yüz yüze görüşmeye tekrar çağırabilir. Her ilde konsolosluk olmadığı için işlemler merkez elçiliklerden yürütülür. Bu nedenle işlemler başlatılırken bu da göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin, Trabzon’dan Ankara’ya yapılan bir başvuruda işlem süresine gönderim süresi de eklenecektir.
Almanya Vizesi Çeşitleri Nelerdir?
Almanya Schengen bölgesi ülkesidir. Bu nedenle 180 günlük zaman diliminde 90 günü geçmeyen ziyaretlerde Schengen Vizesi yani C Tipi Vize alınmalıdır. Bu vize alındığında bölgedeki diğer Schengen üyesi ülkelere de giriş çıkış yapılabilmektedir. Bu ülkelerden aktarma yapılarak Almanya’ya geçilebilmektedir.
Eğitim, çalışma ve aile birleşimi gibi uzun süreli vizeler için Schengen yeterli değildir. Bu durumlarda Ulusal Vize alınır. Genellikle 90 günlük verilen duruma göre 1 yıla kadar çıkabilen vizedir. Bu vize ile gidildiğinde oturum izni alınmadan kalmaya devam edilemez. Ulusal Vize alınırken sebeplere göre vize için gerekli olan belgeler ve süreç değişkenlik göstermektedir. Ulusal Vize türleri:
- İkamet izin süresinin dolması veya belgenin kaybedilmesi halinde tekrar ülkeye giriş
- Çalışma (serbest çalışanlar için de geçerlidir), 01.03.2020 tarihinden itibaren geçerli Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası* dâhildir.
- Almanya’da yaşayan eşin yanına gidebilmek için Aile Birleşimi
- Bilim ve araştırma, Üniversite öğrenimi, Dil kursu, Mesleki eğitim, Staj / Hospitasyon, Sosyal gönüllü hizmet
- Eski Alman vatandaşları ve Genç yabancılar ve emekliler için ülkeye geri dönüş
Schengen Vizesi alarak gidecek kişiler için de vizenin alınış amacı hazırlanacak belgeleri ve sürecin işleyişini etkilemektedir. Alınış amacına göre
Almanya vize türleri:
- İş Seyahati
- Fuar Ziyaret Vizesi
- Ziyaret Amaçlı Vize (Burada amaç düzgün belirtilmelidir. Birini ziyaret etmek için yapılan başvuru turistik amaçlı olarak beyan edilemez.)
- Turistik Amaçlı Vize
- Kültürel veya Sportif Bir Etkinliğe ya da Kongreye Katılma Vizesi
- Öğrenci Gezileri İçin Vize
- Türk Tır Şoförlerine Vize
- Havaalanı Transit Vize (A Tipi Vize)
- Transit Vize ( C Tipi Vize)
Almanya Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Alınan vizenin türüne göre istenen evraklar değişiklik gösterir. Ancak Schengen Vizesi için alınması gereken, başvuru öncesinde hazırlanması ve teslim edilmesi gereken evraklar genel bir ortaklık gösterir. Vize çeşidine göre ek evrak istenebilir.
Almanya vize evrakları:
- Başvuru formu doldurulmalı ve formda eksik ya da yanlış beyan bulunmamalıdır.
- 25 Eylül 2014´ten beri Schengen vize başvurusunda 12 yaşını doldurmuş başvuru sahiplerinden parmak izi alınması gerekir. Bunun için iData üzerinden randevu alınabilir. Eğer ölüm gibi acil sebeplerle vize alınıyorsa randevusuz da bu işlemler yapılabilmektedir.
- Schengen için geçerli bir pasaport olmalı ve pasaportun en az iki boş sayfası bulunmalıdır. Pasaport son 10 yıl içinde düzenlenmiş olmalıdır ve istenen vizenin bitiş tarihinden en az 3 ay sonrasına kadar geçerliliği devam etmelidir.
- Vesikalık resim olmalı. Bu resimler biyometrik özelliklere uygun ve 6 aydan eski olmamalıdır.
- Seyahat Sağlık Sigortası ibraz edilmelidir. Bu sigortanın asgari 30.000 Euro teminatlı olması gerekir.
- Kimlik fotokopisi
- Son 6 aylık banka hesap dökümü
- Son 6 aya ait maaş bordrosu
- Tam vukuatlı nüfus kayıt belgesi
- Varsa eski pasaport ve vizeler
- Bunların dışında konsolosluk ek belgeler isteme hakkına sahiptir.
Alınacak vizenin türüne göre istenen ek belgeler için linkler:
- İş Seyahati Vizesi : https://tuerkei.diplo.de/blob/1787322/e08d628af9cdc2131a31aa82b3a789eb/04a-geschaeftsreise-data.pdf
- Fuar Ziyareti Vizesi: https://tuerkei.diplo.de/blob/2255748/9ab27a4316abf21e80909c4bc8c1396c/04b-messebesuche-data.pdf
- Ziyaret Amaçlı Vize: https://tuerkei.diplo.de/blob/1787324/28d3a0f585bdc7ac5dc65164bc93a707/05-besuchsreisen-data.pdf
- Turistik Amaçlı Vize: https://tuerkei.diplo.de/blob/1787330/182ec703389c8573e6dc92db3713cfa2/06-touristische-reisen-data.pdf
- Kültürel veya Sportif Bir Etkinliğe ya da Kongreye Katılma Vizesi: https://tuerkei.diplo.de/blob/1787328/022db2070fca1cb0309a0e1e17907275/07-kulturelles-und-sportveranstaltungen-data.pdf
- Öğrenci Gezileri İçin Vize: https://tuerkei.diplo.de/blob/1787326/5ac7bc244a8cbc9ad248f967fee28850/08-schuelerreisen-data.pdf
- Türk Tır Şoförlerine Vize: https://tuerkei.diplo.de/blob/2182806/95554b5f6f2863b01dfcd7c77329cc78/09a-tuerkische-lkw-fahrer-data.pdf
- Havaalanı Transit Vize ve Transit: https://tuerkei.diplo.de/blob/1787318/5c9004421729fd2f575dd20f29882efb/19-flughafentransit-data.pdf
Almanya Vizesi Ücretleri Ne Kadar 2023
2023 yılı için Almanya vizesi ücreti 80 Euro olarak belirlenmiştir. Bu ücret yetişkinler ve 12 yaşından büyük çocuklar içindir. Yabancı ya da Türk olması fark etmeksizin aynı fiyattır. 6 ve 12 yaş aralığındaki çocuklarda çocuk yabancı ise ücret 40 Euro olarak belirlenmiştir. Türk için ücret alınmaz. 0 ve 5 yaş arasındaki çocuklar için Türk ve yabancı olması fark etmeksizin ücret alınmaz. Bu ücretler Schengen Vizesi’nin tüm türleri için aynıdır.
Aile birleşimi vizesi, çalışma vizesi gibi Ulusal Vize ücretleri, başvuru türü ve oturum izni sürelerine göre farklılık gösterebilir. Vize ücretinin yatırıldığına dair dekontun, başvuru evrakları ile birlikte teslim etmesi gerekiyor.
Ayrıca başvurular sırasında ülkede geçen vaktin sonunda geri dönebilecek kadar kişinin parası olduğundan emin olunmak istenir. Standart bir Schengen Vizesi için bankada en az 7.000 TL bakiye bulunması gerekmektedir.
Almanya Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Schengen Bölgesi 26 ülkeden oluşur:
Belçika, Danimarka, Almanya, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İzlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Avusturya, Polonya, Portekiz, İsveç, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan. Bu ülkeler dışındaki ülkelere Almanya üzerinden geçmek için ayrı vize süreçleri işler.
Bunun dışında süreci kolaylaştırmak için alınacak önlemler:
- Vize başvuru değerlendirme süresi 15 gündür fakat özel durumlarda bu 45 güne kadar uzayabilmektedir. Başvuru süreleri bu nedenle mümkün olduğunca erken yapılmalıdır.
- Vizesi olan kişinin Almanya’ya gireceği kesin değildir. Bu konudaki nihai karar sınır kontrol makamındadır. Bu kısımda sorun yaşamamak için seyahatin nedeniyle ilgili belgeleri yanda taşımak kolaylık sağlayacaktır.
- Otel rezervasyon belgesi, katılacak fuara dair belgeler varsa onlar, davetiye, seyahat sağlık sigortası poliçesi gibi belgelerin seyahat boyunca yanda taşınması süreçleri kolaylaştıracaktır.
- Seyahat boyunca gerekli olabilecek asgari düzeyde nakit Euro, kredi kartları, hesap cüzdanı yanda bulundurulmalıdır. Havaalanından çıkar çıkmaz para temin edebilecek yer bulamama ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.
- Almanya ılıman iklim kuşağında bulunur. Kışları soğuk, yazları çok sıcak geçebilmektedir. Gitmeden önce hava hakkında bir ön araştırma yapmak faydalı olacaktır.
- Konsolosluklar hem Türkiye resmi tatillerinde hem de Almanya resmi tatillerinde çalışmaz. Paskalya tatili, kurban bayramı gibi özel günlere başvuruları denk getirmemeye özen göstermek gerekir.
Almanya Vizesi Neden Reddedilir?
Almanya vizesi ret nedenleri yapılan başvurunun türüne göre değişkenlik göstermektedir. En önemli etmen evraklarda eksik olması ya da yanlışlık olmasıdır. Konsolosluklar tarafından ret kararları yazılı olarak bildirilir ve sebepleri de kişiye iletilir. Mülakat yapılarak vize süreci işlemiş adayların eğer bu kısımda sıkıntısı olduysa süreç daha zor bir hâl alacaktır. Ancak sebep eksik belge, formda beyan edilen vize talep nedeni ve asıl sebebin uyuşmadığının fark edilmesi, bankada yeterli bakiye bulunmaması gibi durumlar düzeltilebilir. Bu sorunlar giderildikten sonra tekrar başvuru yapılır ve süreç baştan başlatılır. Baştan başlayan bu süreçte tekrar ücret talep edilmez ve zaten verilmiş belgelerin tekrar verilmesi gerekmez.
Süreç boyunca sorun olmadığı düşünülüyorsa ve reddin sebebi bildirilmeden reddedilmişse itiraz dilekçesi yazılabilir. İtiraz dilekçesinin ardından yapılan inceleme yaklaşık 3 ay sürer. Bu nedenle iyi düşünülmesi gerekmektedir.
Almanya Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Almanya vizesi onay süresi 15 gündür. Tüm belgelerin teslim edildikten sonra başlayan değerlendirme 15 günde yasal olarak sonuçlanmalıdır. Ancak hava koşulları, salgın, resmi tatiller gibi özel durumlarda bu süre 45 güne kadar çıkarılabilmektedir.
Başvuru sırasında düğün, ölüm, doğum ve hastalık gibi acil durumlar bildirilerek vize alınabilir. Sadece forma bunu eklemek yeterli değildir resmi belgelerle acil durumun kanıtlanması da gerekir. Böyle durumlar acil vizeye girdiği için özel olarak değerlendirilir ve genellikle çok daha hızlı sonuçlanırlar.