Dünya’daki en ünlü antik kentlerinden biri olan Truva Antik Kenti, 1998 yılında Unesco Dünya Mirasları Listesi’ne alınmış ve kentte görülen dokuz katman, kesintisiz üç bin yıldan fazla bir zamanı göstermektedir. Truva Antik Kenti’nin, en erken yerleşim katı, Bronz Çağı ile tarihlenmekte olup, ardından da sürekli yerleşim gören Truva katmanları, Roma Dönemi ile sona ermektedir.
Truva Antik Kenti, bulunduğu coğrafi konum sebebiyle Truva (Troya) antik kenti tarihi içerisinde burada hüküm sürmüş olan uygarlıkların, diğer bölgeler ile olan kültürel ve ticari bağlantıları açısından da daima oldukça önemli bir rol üstlenmiştir. Ayrıca Truva Antik Kenti, göstermiş olduğu kesintisiz katmanlaşma sayesinde Ege ve Avrupa’da ki diğer arkeolojik alanlar için de referans görevi görmektedir.
Truva (Troya) Antik Kenti Giriş Ücreti 2023
Truva Antik Kenti giriş ücreti 2023 yılı itibari ile 100TL‘dir. Müze kartınız var ise ücretsiz olarak içeriye girebilirsiniz. Müze kartınız yok ise gişede oluşturmak çok kolay, gişede 60TL ücretle oluşturacağınız müze kart ile neredeyse tüm müzelere 1 yıl boyunca ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz.
Truva (Troya) Antik Kenti Çalışma Saatleri
Truva antik kenti yılın her gün açık konumdadır. Çalışma saatleri ise 08:30 – 20:00 aralığıdır. Bilet almak için gişe kapanma saatini sakın kaçırmayın, antik kentin gişe kapanma saati 19:30 olarak belirlenmiştir.
Truva Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?
Kaz Dağı’nın eteklerinde ve Çanakkale ilimizin Tevfikiye köyünde yer almakta olan ve Troya Milli Parkı içerisinde yer alan Truva Antik Kenti’ne ulaşabilmek için Çanakkale İzmir yolunun otuzuncu kilometresinde ki Tevfikiye ile Çıplak köylerine sapılan beş kilometrelik yolu geçmeniz gerekmektedir. Eğer toplu taşıma ile giderseniz, şehir merkezinden kalkan minibüs ya da otobüsleri de kullanarak Truva Antik Kenti’ne ulaşım sağlayabilirsiniz.
1872 yılında ilk olarak Heinrich Schliemann tarafından kazılmış ve ardından da Wilhelm Dörpfeld ile Carl Blegen tarafından arkeolojik kazılar gerçekleştirilmiş halen Tübingen Üniversitesi tarafından yapılan arkeolojik kazılar devam etmektedir.
Eski dönemlerde Yunan işgali altında olması sebebiyle Truva Antik Kenti’nin mitoloji içerisinde anlamı son derece büyüktür. Özellikle de Truva Antik Kenti’nin kurulduğu tepe Zeus’u kandırmış olan tanrıça Ate’nin atıldığı tepe olarak mitoloji içerisinde yer almakta ve Truva Antik Kenti’nin en dikkat çekici özelliği ise tarih içerisinde yer alan en önemli savaş stratejisinin yer almasıdır. Tarihin sayfalarında unutulmayacak şekilde yerini alan bu strateji yani Truva Atı olayı, Truva Savaşı olarak da geçmektedir.