Mardin Gezilecek Yerler | 2024 Tam Liste
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Mardin Gezilecek Yerler | 2024 Tam Liste

0

Ülkemizin en güzel ve tarihi bakımından en önemli şehirleri arasında yer alan Mardin’i tanımak ister misiniz? Ülkemizin en kalabalık 26. Şehri olan ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde yer alan Mardin ili, 790 bin kişilik nüfusa sahiptir. Adeta bir açık hava müzesini andıran bu il, Fırat ve Dicle nehirleri ile adeta süslenmekte olup, Mezopotamya’nın en değerli bölgelerinden biridir.

Mardin ilinin kuruluşu, Milattan Önce 4500 yıllarına dayanmakla birlikte, o yıllardan günümüze dek birçok farklı medeniyetin egemenliğine girmiştir. Şu an bu harika şehrin sokaklarında gezerken bile, geçmiş medeniyetlere dair birçok ize rastlamak mümkün.

Tarihi camileri, kiliseleri, medreseleri, kaleleri ve tarihi evleriyle, Mardin gezilecek yerler listesi yapmak istediğimizde biliyoruz ki bu liste epey bir uzun olacak. Eğer bu şehre ait tüm doğal ve tarihi güzellikleri gezip görmek istiyorsanız, ortalama bir haftalık sürenizi ayırmanız gerekecektir. Ve biz de sizlere tavsiye niteliği taşıyan bu içeriğimizi hazırladık ve Mardin gezilecek yerler hakkında bilgiler topladık. Dilerseniz, Mardin’de nerelere gidilir sorusuna yanıt olacak olan içeriğimize şöyle bir göz atalım… 

Mardin Gezilecek Yerler

Mardin Kalesi

Mardin Kalesi Tarihi
Mardin Kalesi Tarihi

Mardin gezilecek yerler konusu açıldığında, adeta ben buradayım dercesine listenin ilk sırasına oturan ve şehrin en önemli sembollerinden biri olan yerin adıdır Mardin Kalesi. Çok eski zamanlarda hastalara şifa olduğu düşünülen bu kalede, dönemin en önemli isimlerinden biri olan ve güneşe tapmasıyla bilinen Şeyh Buhari de konaklamıştır.

Kralın Mardin Kalesinde konaklama amacı da yine şifa bulmak olmuş, gerçekten de şifa bulduğunu görünce buraya hasır yaptırarak tam 12 yıl boyunca Mardin Kalesinde ikamet etmiştir. Direkt olarak tarihin bizzat kendisine hitap eden Mardin Kalesi, geçmişten bu yana Subari, Sümer, Babil, Mitaniler, Asur, Hamdaniler, Selçuklular, Artuklu, Karakoyunlu, Pers, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Akkoyunlu, Safaviler, Osmanlı Devleti’nin hakimiyeti altına girmiştir. 

Elbette ki Mardin Kalesini daha çok uzun bir şekilde anlatır, önemini ve tarihi yapısını anlatmakla bitiremeyiz ancak, buraya ait diğer önemli kısımları da bizzat gidip de görmenizi isteriz. Mardin Kalesine girişler tamamen ücretsizdir. 

Midyat Saat Kulesi

Mardin Saat Kulesi
Mardin Saat Kulesi

Midyat taşından inşa edilen, 8 metre uzunluğa sahip olan ve 9 metrekarelik bir alana kurulan Midyat Saat Kulesi, Mardin şehrinin bir diğer önemli sembolüdür. Aynı zamanda Midyat ilçesinin de önemli bir değeri haline gelen bu saat kulesi, 2015 yılında yaşanan bazı terör olayları sebebiyle zarar görmüş ancak kısa süre içerisinde tekrardan restore edilmiştir.

Şimdi ise buraya gelen herkesin önünde fotoğraf çekindiği yer olan Midyat Saat Kulesini siz de çok sevecek ve burada güzel bir fotoğraf çekinmek isteyeceksiniz. Bu saat kulesinin etrafında ise şarap ve baharat başta olmak üzere, birçok farklı ürünün satıldığı dükkanları da gezebilirsiniz. Ve Midyat Saat Kulesini ziyaret etmek, önünde fotoğraf çekinmek vs için hiçbir ücret ödemenize gerek yoktur.

Mardin Sokakları

Mardin Sokakları
Mardin Sokakları

Şimdi de örneğine çok az rastlayacağımız bir başlık atmak istiyoruz. Çok az rastlayacağımız diyoruz çünkü başka hangi şehrin, “sokaklarını gezmelisiniz” şeklinde bir önerisi olabilir ki? Ancak Mardin şehri, gezilip görülecek yerler listesine sadece sokaklarıyla katılabilecek potansiyele sahiptir. Çünkü Mardin sokaklarını gezdiğinizde muazzam güzleliklerle karşılaşacak, adeta köklü tarih içinde kaybolacaksınız. 

Tarihi Mardin Evleri

Tarihi Mardin Evleri
Tarihi Mardin Evleri

Görsel Kaynak: mardin.gov.tr

Gezip gördüğünüzde size tarihi en dolu şekilde yaşatacak olan Mardin Evleri, hepsine de toplu şekilde şöyle bir uzaktan bakıldığında adeta Orta Çağ dönemlerini hissettirmektedir. Ve bu evlerin yapısında kullanılan taşlar, dış ortamın sıcaklığını hiçbir şekilde evin içerisine aktarmaz ve en sıcak yaz aylarında bile içerinin daima serin olmasını sağlar. Mazı Dağı eteklerine konumlandırılmış olan Tarihi Mardin Evleri, arasında yürüdüğünüzde size adeta bir labirent içinde yürüyor hissiyatı yaşatır. Bu evlerin arasında bulunan ağaçlar, bölgeye kazandırmış olduğu yeşil görünüm ile adeta farklı bir hava katmaktadır. Eğer Mardin’de gezilecek yerler nereler diye soracak olursanız, görsel kalitesi oldukça yüksek olan bir tablodan farksızdır diye nitelendirebileceğimiz Mardin Evlerini kesinlikle tavsiye ederiz. 

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

Mardin gezilecek yerler listemize şimdi de müzelerle devam edelim. Esas olarak 2. Abdülhamit Döneminde yaptırılan ve 1889 yılında da Süvari Kışlası olarak kullanılan müze, Sabancı Vakfi tarafından 2007 yılında restorasyona alınmış ve 2009 yılında da hizmete açılmıştır. Günümüzde, Sakıp Sabancı Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galesi olarak kullanılan mekanda; Mardin kültürünü tarihini yansıtan eşyaları, birbirinden güzel fotoğrafları, resimleri, ebru ve güncel el sanatlarını sergilenmektedir. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi giriş saatleri sabah 08:30 ile akşam 17:30 arasıdır. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi giriş ücreti ise tam bilet 15 TL ve indirimli bilet 10 TL şeklindedir. 

Mardin Müzesi

Mardin Müzesi
Mardin Müzesi

Patrikhane olarak kullanılmak amacıyla 1895 yılında yaptırılan bina, 1988 yılında Kültür Bakanlığı tarafından restore edilmiş ve 1995 yılında da müze olarak hizmete açılmıştır. Üç ayrı sergi odası bulunan Mardin Müzesi, bu kısımların yanı sıra çocuk ve yetişkinler için eğlenceli etkinliklerin düzenlendiği alanlara da sahiptir. Ayrıca kütüphane ve sanat galerisini de mutlaka gezmenizi tavsiye ettiğimiz bu müzede, eğlenirken öğrenecek ve çok güzel bir deneyim yaşamış olacaksınız. 

Mardin Midyat Kent Müzesi

Mardin Midyat Kent Müzesi
Mardin Midyat Kent Müzesi

Midyat Belediyesi tarafından hizmete açılan ve eski yıllarda ise Han olarak kullanılan Mardin Midyat Kent Müzesi, ilk olarak bir mağara içerisine kurulmuştur. Ve ayrıca eski bir dükkan olan bu Han’da fazla sayıda dükkan da bulunmakta. İçerisi restore edilip müze haline dönüştürülürken, dizayn ve ambiyansının bozulmamasına çok önem verilmiştir. Müze içerisine Sümer, Akad, Mittani, Hitit, Asur, İskit, Babil, Pers, Roma, Bizans, Arap, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı Dönemine ait birçok eseri canlı bir şekilde görebileceksiniz. Ve burası her ne kadar müze olarak kullanılıyor olsa bile, Mardin’e ait olan ürün ve eşyaların satılması için bazı kısımları esnaflara verilmiştir. Sabah 10:00 ile akşam 17:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Mardin Midyat Kent Müzesi giriş ücreti ise sabit olarak 12,5 TL şeklindedir. 

Mardin Cumhuriyet Meydanı

Mardin şehrinin gezilecek yerlerini teker teker ziyaret ettiğinizde, yolunuz mutlaka Cumhuriyet Meydanına da düşecektir. Bu harika meydanın aile çay bahçesinde otururken bir yandan içeceğinizi yudumlayacak ve bir yandan da birbirinden güzel yerlerin seyrine dalabileceksiniz. 

Mardin Beyazsu

Mardin Beyazsu
Mardin Beyazsu

Mardin ilinin önemli bir nimeti olarak nitelendirilen Beyazsu, Midyat – Nusaybin yolunun 25’inci kilometresi üzerinde yer alıyor. Genel itibariyle kurak bir bitki örtüsüne sahip olan Mardin’de adeta bir vaha gibi görünen ve kavak ile söğüt ağaçlarının güzelliğiyle donatılmış Beyazsu, aynı zamanda şehrin su ihtiyacını da karşılıyor. Güzel ve huzurlu bir tatil için Beyazsu’ya gidebilir, burada yetiştirilen alabalıkları öğlen veya akşam yemeğinizde tadabilirsiniz. Ahşap çardaklara oturduğunuzda ayaklarınız oldukça serin olan sulara değecek ve özellikle de yazın sıcağında geldiyseniz, bundan büyük keyif duyacaksınız. 

Gurs Vadisi

Gurs Vadisi
Gurs Vadisi

Mardin’in doğal güzellikleri arasında belirgin bir özelliği bulunan Gurs Vadisi, birbirinden güzel şelaleleri ile dikkat çekmektedir. Mardin’in gezilecek doğal güzlelikleri arasında olan Gurs Vadisini görmenizi gerçekten de tavsiye ederiz. Ayrıca şehir merkezinden de %30 oranında daha serin olan Gurs Vadisi, şehrin sıcağından bunalan kişilerin bir numaralı varış merkezi haline gelmiş durumda. Bu vadi, günümüzde her ne kadar bahçe olarak tanımlansa da vadi sınırları içinde tam 12 farklı köy mevcuttur. 

Turabdin Platosu

Turabdin Platosu
Turabdin Platosu

Mardin’in kesinlikle görülmesi gereken yerleri arasında olan Turabdin Platosu, günümüzden yüzyıllar önce keşişler yurdu olarak kullanılmıştır. Kalker platosu olarak tanımlanan bölge, Yukarı Mezopotamda bölgesinde yer alıyor. Mardin merkeze yaklaşık olarak 30 kilometre uzaklıkla olan bölge, arka tarafını Anadolu Dağlarına yaslamış ve yönünü de Mezopotamya Ovası’na dönmüştür. Ve Turabdin Platosunda çok sayıda köy bulunur. 

Gümüşova Mağarası

Özlelikle de Bizans Dönemi’nde kullanıldığı bilenen Gümüşova Mağarası, bu sebepten ötürü olsa gerek ki Bizans’a ait birçok değerli kalıntıya sahiptir. Mardin Mazdağı’na yaklaş 30 kilometre uzaklıkta olan bu bölgeyi görmenizi kesinlikle tavsiye ederiz. 

Emir Hamamı

Şimdi Mardin Şehrine gidip de oradaki hamamları ziyaret etmemek olmaz diye düşünüyoruz. İşte en çok da bu sebepten ötürü sizlere tavsiye ettiğimiz hamamlardan biri olan Emir Hamamı ile ruhunuzu dinlendirmiş olacaksınız. Bu hamam sayesinde vücut kaslarınız yumuşayacak ve adeta yeniden doğmuş gibi olacaksınız. Aynı zamanda hamam içerisinde sauna, masaj, köpük masajı, kese ve aklınıza gelebilecek birçok konuda sağlanan hizmetler de mevcuttur. Emir Hamamı giriş ücreti kişi başı 50 TL ve ekstra olarak hizmet alınması durumunda ise hizmete göre artış göstermektedir. 

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir