Bu içeriğimizde siz değerli okurlarımız için Ihlamur Kasrı adındaki tarihi yapıtı inceleyeceğiz. Abdülmecit tarafından yaptırılmış olan bu yapıtın, o dönemin halkı tarafından gerçekten de çok sevilip beğenildiğini söyleyebiliriz. Bu büyük mekanın aslında Merasim Köşkü ve Maiyet Köşkü olarak iki farklı Kasr’dan oluşmaktadır. Ve bu iki yapıtın birleşmesi ile oluşan, bir de buna Merasim Köşkü’nün eklenmesi ile tek bir yapıt haline gelen mekanın genel ismi ise Ihlamur Kasrı olarak betimlenmiştir. Biz de sizler için mekanı araştırdık ve hakkında çeşitli bilgilendirme edineceğiniz bu içeriğimizi hazırladık. Herkese keyifli okumalar dileriz.
Ihlamur Kasrı
Planlaması dikdörtgen şeklinde olan yapıt, kesme taşlar kullanılarak inşa edilmiştir. Mekanın önemli bir kısmı olan ve Maiyet Köşkü olarak tanımlanan kısmı daha sade bir tasarıma sahipken, buranın yapılış amacı ise sultan ve harem kadınlarının kullanımı için sunulmasıydı.
Ihlamur Kasrı’nın genel yapısına şöyle bir göz attığımızda, Havuzlu Ihlamur Mahalli, Muhabbet Bahçesi ve Hacı Hüseyin Bağı isimlerinin verildiği, üç adet dinlenme alanı olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda, az önce sıraladığımız bu üç adet dinlenme alanının içerisinde konumlandırılmış olan kasır, Sultan III. Ahmet öneminde ise has bahçeye dönüştürülmüştür. Yıllar ilerleyip Cumhuriyet döneminin ilk çeyreklerine geldiğimizde ise bu iki kasrın da hiçbir şekilde kullanılmadığını söyleyebiliriz. Ancak bu esnada kasırların isimlerinde değişikler olmuş ve Maiyet Köşkü olarak bilinen kısmı Tarihi Köşkler Müzesi adını alırken, Merasim Köşkü olarak bilinen kısmı ise Tanzimat Müzesi olarak adlandırılmıştır. Peki, Ihlamur Kasrı’nda ne yapılır?
İstanbul’un en merkezi konumlarından birinde olan ancak bir o kadar da sessiz ve sakinliği ile bildiğimiz Ihlamur Kasrı, her ne zaman giderseniz gidin rahatça yürüyüş yapabileceğiniz, gerçekten de huzur dolu bir yerdir. Aynı zamanda İstanbul’un en eski mesire yerleri arasında olmasıyla birlikte, bu mekan ve bölgesinin önemi, ziyaretçileri açısından ekstra bir maneviyata sahiptir.
İstanbul Boğazına yakın gezilecek yerler arasında göstereceğimiz bu bölgede, tarihi bir mekan gezme, birbirinden lezzetli yemekler yeme, huzur dolu sessiz bir yerde vakit geçirme ve dilerseniz de düğün fotoğrafı çekme gibi olanaklardan faydalanabilirsiniz. Bu kasır, yüksek duvarlarla çevrili olan bir bahçe içerisinde yer almaktadır. Buraya gelmek istediğinizde ise ücret ödemeniz ve o şekilde giriş yapmanız gerekmekte. Gerek iç ve gerekse de dış tasarımıyla büyük beğeni toplayan Ihlamur Kasrı’nın hafta sonları gerçekten de çok kalabalık olduğunu belirtmek isteriz. Ayrıca Ihlamur Kasrı’nın İstanbul kahvaltı yapılacak yerler arasında tercih edebileceğiniz en iyi alternatiflerden birisi olduğunu da bilginize sunmuş olalım.
Ihlamur Kasrı Nerede ve Nasıl Gidilir?
Ihlamur Kasrı nerede diye merak eden okurlarımız için, bu harika kasrın İstanbul ilimizin çok önemli bir ilçesi olan Beşiktaş’ta bulunduğunu belirtelim. Tam konum olarak Beşiktaş, Yıldız ve Nişantaşı bölgelerinin arasında kalan Ihlamur Kasrı, ulaşım açısından da oldukça kolay bir konumdadır. Ihlamur Kasrı’na nasıl gidilir diye soracak olursanız, öncelikle buraya özel araçlarınızla ve toplu taşımalarla ulaşım sağlayabileceğinizi söyleyebiliriz. Buraya geldiğinizde ise özel aracınızı bırakmanız için Ihlamur Kasrı’na ait bir otopark olmasa bile, yakın çevrede bulunan ücretli otoparkları tercih edebilirsiniz. Bu kasrı mutlaka İstanbul Gezilecek Yerler listenize eklemelisiniz.
Ihlamur Kasrı Giriş Ücreti 2024
Ihlamur Kasrı giriş ücreti 2024 yılı için şu fiyat tarifeleri dahilinde belirlenmiştir;
- Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 50 TL
- Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 160 TL
- İndirimli Bilet Fiyatı: 25 TL
- Bahçe Bilet Fiyatı: 20 TL
Bu ücretler, kasrın içerisine girip bu mekanı gezip görmek isteyen kişilerden talep edilmektedir. Eğer ki kasrın içerisine girmek istemiyor, sadece buranın bahçesinde vakit geçirmek istiyorsanız, sadece 20 TL gibi bir ücret ödeyerek içeriye girebilirsiniz.
Ihlamur Kasrı’na, sabah 09:00 ile akşam 17:00 saatleri arasında giriş yapmanız mümkün. Haftanın 6 günü ziyarete açık olan kasır, temizlik ve bakım işlemleri için sadece Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır.