İstanbul gezilecek yerler arasındaki en çok tercih edilen durak noktalardan biri olan Dolmabahçe Sarayı, mimarisi ile de oldukça dikkat çekiyor. Osmanlı Devleti, Batılılaşma yolundaki adımlarını ilk olarak bu sarayda atmıştır. Ziyaret edenlerin çok beğendiği bu muhteşem sarayı, içeriğimizin ilerleyen kısımlarında hep birlikte gezeceğiz. Ülkemizin kurucu önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün de hayata gözlerini yumduğu yer olan bu tarihi yapıt hakkındaki birçok önemli detaylı öğrenmeye hazır mıyız? İşte, Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti 2023 yılı fiyat tarifesi ve çok daha fazlası…
Dolmabahçe Sarayı Giriş Ücreti 2023
Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti 2023 yılı için, sarayda yer alan bölümlere göre değişiklik göstermesidir. Bu kısımların ücretlendirmesi ise aşağıdaki gibidir:
Selamlık Dölümü için giriş ücreti:
- Yerli Ziyaretçi = 60 TL
- İndirimli Ziyaretçi = 15 TL
Dolmabahçe Sarayı Selamlık + Harem + Milli Saraylar Resim Müzesi giriş ücreti:
- Yerli Ziyaretçi = 100 TL
- İndirimli Ziyaretçi = 30 TL
- Yabancı Ziyaretçi = 300 TL
Milli Saraylar Resim Müzesi giriş ücreti:
- Yerli Ziyaretçi = 40 TL
- İndirimli Ziyaretçi = 15 TL
- Yabancı Ziyaretçi = 90 TL
Dolmabahçe Sarayı Giriş – Çıkış Saatleri
Pazartesi günleri haricinde haftanın diğer günlerinde açık olan Dolmabahçe Sarayı giriş ve çıkış saatleri şu şekildedir;
Açılış Saati = 09:00
Kapanış Saati = 8:00
Dolmabahçe Sarayı’nda Müzekart Geçerli Mi?
Evet, 60 TL karşılığında Müzekart çıkararak Dolmabahçe Sarayı ve ülkemizdeki diğer binlerce tarihi yapıt ile müzeyi ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
Dolmabahçe Sarayı Nerede ve Nasıl Gidilir?
Dolmabahçe Sarayı, İstanbul ilimizin Beşiktaş ilçesindedir. Beşiktaş ile Kabataş arasında kalan saraya ulaşımın ise çok kolay olduğunu söyleyebiliriz. Kadıköy, Üsküdar veya Maltepe tarafından gelecek olan misafirler, ilk olarak vapurla Beşiktaş iskelesine gelip ordan da yürüyerek saraya ulaşabilirler.
Dolmabahçe Sarayı Gezilecek Yerler
Dolmabahçe Sarayı’nın meşhur saltanat kapısından içeriye giriyoruz ve karşımıza da ilk olarak Has Bahçe çıkıyor. Burası, saltanat makamına özel olarak inşa edilmiş bir bahçedir. Bahçe içerisinde yer alan heykellerin ise buraya çok iyi bir estetik kattığını söyleyebiliriz. 1860 yılında Fransa’da üretin bu özel heykeller, Sultan Abdülaziz döneminde buraya yerleştirilmiştir.
Dolmabahçe Sarayı’nın inşasında ise Avrupa ve Osmanlı Devleti mimarları görev almıştır. Sarayın ana yapısı, bahçeleri, dış cephe üzerindeki süslemeler ve iç dekorasyonu, buraya gelen ziyaretçileri adeta mest ediyor diyebiliriz. Ayrıca Türkiye’nin en ihtişamlı eserleri listesi yapacak olursak, bu listeye Dolmabahçe Sarayı’nı da kesinlikle dahil etmemiz gerekirdi. Şimdi de saray içerisindeki gezip görebileceğimiz kısımları ayrıp parantezler açarak hep birlikte görelim.
Dolmabahçe Sarayı Saat Kulesi
Sarayın en eski yapıtlarından biri olan Saat Kulesi, tam olarak Bezmialem Valide Sultan Camii ve Dolmabahçe Sarayı’nın orta kısmında yer alıyor. Sultan İkinci Abdülhamid’in emriyle yapımına başlanan Dolmabahçe Sarayı Saat Kulesi, 5 yıllık inşaat süresinin ardından 1890 yılında tamamlanmıştır.
Saat Kulesinin yapılış amacı, hem insanlara zaman göstermek ve hem de zamanın insanlar için ne kadar önemli olduğunu hatırlatmaktır. Dolmabahçe Sarayı Saat Kulesi, haftada iki kez kurularak günümüzde de düzenli bir şekilde çalışmakta ve işlev göstermektedir.
Sarayın Yapılış Amacı
Takvimler 19’uncu yüzyılı gösterdiğinde, neredeyse tüm dünya uygarlıkları bir saray inşa etme yarışı içerisine girmişlerdi. Bu saraylar, onların prestij mekanları ve güç gösterici olarak inşa etmiş oldukları yapıtlar niteliğindeydi. Zaten Dolmabahçe Sarayı içerisine girdiğinizde de Batı coğrafyasından etkilenerek yapılan barok ve rokoko süslemeleriyle birlikte bunu en iyi şekilde fark edebileceksiniz.
İşte, Dolmabahçe Sarayı da tıpkı diğer dünya sarayları ile ortak bir amaca hizmet ettirilmek üzere inşa edildi. İtibar, güç ve hakimiyet göstergesi olarak. Sarayın olduğu konumda, eski Beşiktaş Sarayı bulunuyordu. O saray yıkıldıktan sonra da yerine Dolmabahçe Sarayı inşa edildi. Saray tamamlanıp kullanıma hazır hale geldiğinde ise Sultan Abdulmecid 33 yaşındaydı ve burada sadece 5 sene kadar yaşayabildi. Hatta bu sarayın yapımında, genel süslemeler içerisinde tam 14 ton altın kullanıldığı söyleniyor.
Dolmabahçe Sarayı Bölümleri
Dolmabahçe Sarayı’nın büyük miras olarak nitelendirilebilecek üç farklı bölümü mevcuttur. Bu bölümler ise şunlardır;
- Padişah ve ailesinin yaşadığı Harem-i Hümayun
- Sarayın yönetim merkezi olan Mabeyn-i Hümayun
- Tören anlamına gelen Muayede Salonu
Saray içerisinde ilk olarak Medhal Salon’a giriyoruz. Sarayın protokol giriş salonu olarak tanımlanan bu kısımda; yabancı elçiler ile yerli ve yabancı üst düzey görevliler, padişahın huzuruna çıkmadan önce bekletilirmiş. Bu kısmın bahçe tarafına doğru bakan odalarında ise sarayın sadrazam ve nazırlarına ait odalar bulunuyor.
Medhal Salon’un genel yapısına şöyle bir baktığımızda ise oldukça lüks yapıdaki avizeler, şamdanlar ve avizeler olduğunu görüyoruz. Bu kadar ihtişamlı bir yapıya sahip olmasının sebebi ise buranın saraya ait prestij bölümü olarak değerlendiriliyor oluşudur.
Atatürk’ün Vefat Ettiği Oda
Dolmabahçe Sarayı’nın 71 numaralı odası, Atamızın 1938 yılında 10 Kasım sabahı saat 09:05’te hayata gözlerini yumduğu yerdir. Özellikle de 10 Kasım Atatürk’ü anma törenlerinde, bu odayı on binlerce kişinin ziyaret ettiğini söyleyebiliriz.
Şu an oda içerisinde bulunan her bir şey, bire bir orijinal yapıdadır ve o günlerden bu zamanlara kadar başarıyla korunmuştur. Oda içerisinde yer alan ve saat tam 9’u 5 geçe durdurulmuş olan saat ise oldukça dikkat çekici.
Dolmabahçe Sarayı’nda Kimler Yaşadı?
1856 yılınan itibaren Dolmabahçe Sarayı’nda yaşamış olan önemli isimler şunlardır;
- Sultan Abdülmecid (1839-1861),
- Sultan Abdülaziz (1861-1876),
- Sultan V. Murad (1876),
- Sultan II. Abdülhamid (1876-1909),
- Sultan V. Mehmed Reşad (1909-1918),
- Sultan VI. Mehmed Vahideddin (1918-1922) olmak üzere 6 padişah ile son Halife Abdülmecid (1922-1924) yaşamıştır.
Bu yazımız hoşunuza gittiyse Topkapı Sarayı hakkında bilgilendirme yaptığımız bir diğer yazımızı okuyabilirsiniz 🙂