Ülkemizin en güzel ve en çok turist çeken göllerinden biri olan Abant Gölü, mükemmel yapısı ile insanı kendine hayran bırakıyor desek, emin olun ki abartmış olmayız. Ve iddia ediyoruz, daha önce yeşil renk tonlarını bu denli uyum içerisinde gördüğünüz yer sayısı gerçekten de çok azdır. Şimdi de dilerseniz, muhteşem Abant Gölü hakkında sizleri bilgilendirelim.
Abant Gölü Nerede?
Abant Gölü, Bolu ilimizin sınırları içerisindedir. Net konum itibariyle, Bolu şehir merkezinin 34 kilometre kadar GüneyBatı tarafında, aynı zamanda ismini de almış olduğu Abant Dağları üzerinde yer alır.
Abant Gölüne Nasıl Gidilir?
Abant Gölü’ne tek ulaşım araç yolu ile yapılmakta olup, ilk olarak Ankara – İstanbul D-100 Kara Yolu’nun ve aynı zamanda TEM Otoyolu’nun 203’üncü kilometrelik bir yol üzerinden gidilir. Bu ana yollardan yapılan ayrımdan sonra, yaklaşık olarak 22 kilometre daha yol gidilir. Uzaklık itibariyle ise Bolu şehir merkezine 34 km, Ankara’ya 225 km ve İstanbul’a da 258 km uzaklıktadır. Abant Gölü’ne nasıl gidilir diye merak ediyorsanız, isterseniz az önce tarif ettiğimiz yol üzerinden kendi araçlarınızla gitmek mümkündür. Ana yol ayrımından sonra geriye kalan 22 kilometre uzunluğundaki yol boyunca ilgili tabelalar sizi yönlendirmek için yeterli olacaktır.
Ayrıca ilk önce bulunduğunuz şehirden otobüs yolculuğu ile Bolu merkeze gelebilir ve Bolu şehir merkezinden her iki saatte bir kalkan otobüs seferleriyle de Abant Gölü’ne ulaşabilirsiniz.
Abant Gölü Giriş Ücreti 2023
2023 yılı itibari ile Abant Gölü giriş ücreti listesi şu şekildedir;
- Kişi başı giriş ücreti: 11₺
- Kişi başı indirimli giriş ücreti: 5.50₺
- Bisiklet ile giriş ücreti: 11₺
- Motorsiklet ve ATV ile giriş ücreti: 22₺
- Otomobil, kamyonet ve pickup ile giriş ücreti: 33₺
- Minibüs ile giriş ücreti: 99₺
- Midibüs ile giriş ücreti: 165₺
- Otobüs ile giriş ücreti: 330₺
- 1 ünite çadır yeri (4 kişilik) günlük ücret: 60₺
- 1 ünite karavan / moto karavan yeri günlük ücret: 70₺
Abant Gölü Hakkında Bilgi
Abant Dağları üzerinde oluşmuş bir krater ve birikinti gölü olan bu yer, yılın her ayında ayrı bir güzelliğe bürünür. Abant Gölü çevresinde ise yükseklikleri 1400 ile 1700 metreye kadar uzanan tepeler bulunur. İster günübirlik ve isterseniz de konaklamalı tatil yapmayı planlayan ziyaretçilerden olun, rotanızı bu muhteşem göle çevirmenizi kesinlikle tavsiye ederiz.
Denizden yüksekliği, yani rakım değeri 1328 metre olan Abant Gölü, toplam 127 hektar alanı kaplar. Ve yeraltı suları ile beslenen bu gölün en derin kısmı, 18 metre kadardır. Abant Gölü çevresindeki 1195 hektarlık kısım ise, bitki zenginliği ve büyük bir açık hava rekreasyon potansiyeline sahip olduğu için, 1988 yılında “Tabiat Parkı” olarak nitelendirilip bir de koruma altına alınmıştır. Aynı zamanda Abant Gölü çevresindeki fauna ve flora da oldukça gelişmiş düzeydedir. Abant Gölü’nde hangi bitkiler vardır diye soracak olursanız, bu bitkileri şu şekilde sıralayabiliriz;
Abant Gölünde Hangi Bitkiler Vardır?
- Sarıçam,
- Karaçam,
- Kayın,
- Meşe,
- Kavak,
- Dişbudak,
- Gürgen,
- Söğüt,
- Ardıç ağaçları,
- Orman gülü,
- Ilgın,
- Fındık,
- Muşmula,
- Papaz külahı,
- Alıç,
- Çobanpüskülü,
- Kuşburnu,
- Eğrelti,
- Böğürtlen,
- Çilek,
- Nane,
- Ahududu,
- Sarmaşık,
- Isırgan,
- Atkuyruğu
- Çayır otları
Bir de Abant Gölü çevresinde irili ufaklı su birikintileri ve nilüferleri de sıklıkla görebilirsiniz. Daha önceden gidenlerin bileceği ve gitmemiş olanların da burdan aklında tutacağı şekilde söyleyelim, Abant Gölü yamaçlarına doğru yükselen o tepelerdeki bitkinin adı da Abant Çiçeği’dir.
Abant Tabiat Parkı Hayvan Çeşitliliği:
- Küçük Taraklı Semender
- Abant Alabalığı
- Abant Fındık Faresi
- Su Samurları
- Tilki,
- Çakal,
- Kurt,
- Ayı,
- Domuz,
- Geyik,
- Karaca,
- Tavşan,
- Sincap,
- Gelincik
- Yaban Kazları,
- Yaban Ördekleri,
- Balıkçıl,
- Sakarmeke,
- Karabatak,
- Turna,
- Şahin,
- Doğan,
- Kara Akbaba,
- Kaya Kartalı,
- Atmaca,
- Baykuş,
- Yoygar,
- Ala Babak,
- Puhu,
- Gökdoğan,
- Ağaçkakan,
- Karatavuk,
- Bülbül,
- İspinoz,
- Saka